logo F1online.sk

Podľa Villeneuvea bodový stav neodzrkadľuje Hamiltonove chyby

Lewis Hamilton
© Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala15. 10. 2021

Lewisa Hamiltona a Maxa Verstappena delí v šampionáte len šesť bodov a podľa niektorých expertov z padoku to už dokonca začína vyzerať pre Hamiltona a jeho ôsmy titul veľmi dobre. Jacques Villeneuve si myslí, že v tom zohralo dôležitú úlohu šťastie. Hamilton vraj za svoje chyby zaplatil len málokedy.

A tých chýb bolo dosť. Len si spomeňme na VC Emilia Romagna, na ktorej Hamilton trafil bariéru, no vďaka skvelému načasovaniu safety caru sa mohol vrátiť do kola, v ktorom boli lídri, a obsadil druhé miesto. Alebo na VC Azerbajdžanu, kde zbabral reštart, no v porovnaní s Verstappenom nestratil ani bod, keďže Holanďanovi zlyhala pneumatika.

Jacques Villeneuve si v rozhovore pre Gazzetta dello Sport spomenul na ešte ďalšie dva momenty, pri ktorých Hamilton vďaka šťastiu zarobil, a vďaka ktorým je v šampionáte tak vysoko. “Body neodzrkadľujú skutočné poradie. Hamilton spravil veľa chýb, no v porovnaní s Verstappenom za ne zaplatil len malú cenu.”

“Len si spomeňte na Verstappenovo odstúpenie v Maďarsku a vo Veľkej Británii,” pripomína majster sveta z roku 1997 narážajúc na kolíziu zo zákruty Copse, po ktorej prišiel o motor, a Verstappenove útrapy z Hungaroringu, kde jazdil s poškodeným autom. “Mercedes mal potom ľahké preteky aj tam, kde Lewis nebol celkom vo forme.”

“Na iných okruhoch mali buď horšiu rýchlosť, alebo spravili chyby ako v Turecku. No aj tak je to v šampionáte tesné. Preto je ťažké povedať, kto vyhrá tento šampionát. Red Bull a Max Verstappen boli zatiaľ perfektní, na Mercedese a na Hamiltonovi však badať únavu,” postrehol Villeneuve.

Aj vďaka šťastiu Hamilton nestráca takmer nič, keď si uvedomíme, že pilot-maximalista môže do konca sezóny získať 159 bodov. A keďže Mercedes sa v posledných týždňoch dostáva do formy, jeho šanca na titul je čoraz väčšia.

“V minulosti na to Mercedes ani nemusel tlačiť, vyhrávali aj tak,” pokračuje Villeneuve. “Ako Ferrari s Michaelom Schumacherom. Všetci hovorili, že sú to géniovia. Aj keď spravili taktickú chybu, tak nakoniec vyhrali, pretože boli takí silní.”

Aj v tejto sezóne sme párkrát videli, že Mercedes mohol staviť na akúkoľvek stratégiu a aj tak by vyhral, no takých momentov bolo podstatne menej ako po minulé roky. Strieborné šípy boli oveľa častejšie pod tlakom, s ktorým prichádzajú aj chyby.

“Na Mercedese môžeme vidieť, že tím a jazdec už nie sú takí jednotní ako predtým, ak sa pozrieme na ich vyjadrenia,” zdôraznil 50-ročný Kanaďan. “Ale Mercedes určite nie je možné odpísať. V Turecku jazdili s najväčším krídlom a aj tak s nimi na rovinkách nikto nestíhal. Možno zatlačili na motor, keďže už zostáva len pár pretekov. Ak v tom budú môcť pokračovať, Hamiltonovi to v Austine a Brazílii pôjde dobre. Bude to veľká pomoc.”

Súvisiace články