logo F1online.sk

Webber: Ferrari má nad McLarenom jazdeckú výhodu

Charles Leclerc a Carlos Sainz
© Twitter/Scuderia Ferrari
Milan Kubala
Milan Kubala15. 10. 2021

Vo Ferrari môžu byť so svojimi jazdcami viac ako len spokojní, v McLarene už o čosi menej. To je pohľad Marka Webbera, podľa ktorého dvojica Leclerc-Sainz pôsobí konkurencieschopnejším dojmom ako Norris-Ricciardo.

Vojna o tretie miesto v Pohári konštruktérov už bola vyhlásená. Ferrari donedávna deklarovalo, že v prvom rade sa chce zlepšovať a celkové výsledky nepovažuje za prioritné, no Mattia Binotto napokon zmenil rétoriku. V uplynulých týždňoch stanovil tímu jasný cieľ: Predbehnúť McLaren a v šampionáte obsadiť bronzovú priečku. Stajňu to vraj naučí pracovať pod tlakom a s jasne definovaným cieľom.

Po predstavení vylepšenej pohonnej jednotky to budú mať o čosi ľahšie. Kľúčom k úspechu je však podľa Marka Webbera jazdecké duo Scuderie. “Myslím si, že jazdci predstavujú pre Ferrari výhodu nad Landom a Danielom,” hovorí v podcaste F1 Nation. “Daniel ešte stále nejde celkom na plný plyn, chcel by toho ukázať aj viac.”

McLaren v tejto sezóne brzdia najmä výkony Daniela Ricciarda, ktorému časť víkendov vyjde, no pri tých ostatných sa trápi ďaleko vzadu. Pozícia Landa Norrisa v šampionáte pritom dokazuje, že McLaren v tejto sezóne mal monopost na zisk tretej priečky.

A kým Ferrari má výhodu po jazdeckej stránke, McLaren má podľa Webbera manažment na vyššej úrovni. “Z toho operačného pohľadu si myslím, že McLaren je o čosi pokojnejší a má väčšiu palebnú silu.”

Keď však sčítame všetky silné a slabé stránky, Ferrari sa dostalo na koňa, čo sme mohli vidieť aj v Turecku. “Carlos jazdil skvele, Leclerc dokonca väčšinu pretekov kopíroval Verstappena. Myslím si, že Ferrari sa takto ku koncu roka dvíha. McLaren premárnil niekoľko veľkých šancí, ale celkovo to bol úžasný súboj medzi týmito dvoma tímami. Neviem teda, ako to vypáli.”

“McLaren vyzerá byť trochu citlivý na trať, v Turecku im to jasne nevyšlo. Vyzerá to tak, že im vyhovuje, keď treba menej prítlaku. V Monze boli rýchli, Rusko je niekde uprostred. Tam boli veľmi rýchli, keď Norris získal pole position.”

“McLaren má za sebou dlhú a nepokojnú fázu, no chcel by som ich vidieť preraziť. Pracujú veľmi tvrdo, videli ste tie emócie v Monze. Rád som to videl. Páčilo by sa mi, keby obsadili tretie miesto v konštruktéroch. Majú výborné štarty. Myslím, že interne pracujú veľmi dobre na tom, aby sa poučili z chýb. V tomto smere majú fajn komunikáciu,” zhodnotil Webber.