logo F1online.sk

Honda: V roku 2026 sa do F1 nevrátime

Honda, ilustračné
© Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík13. 10. 2021

Vo Formule 1 zostanú v budúcom roku len tri automobilky. Japonská Honda „balí kufre“, jej spolupráca s Red Bullom síce bude pokračovať, no postupne bude vklad Japoncov stále menší a menší. Aj preto sa F1 snaží vymyslieť, ako by s príchodom nových motorových pravidiel mohla do športu prilákať ďalšie automobilky.

Stále hlasnejšie a hlasnejšie sa hovorí o vstupe koncernu Volkswagen a jeho automobiliek, ktorých zaujíma najmä zmysluplnosť nových pohonných jednotiek a ich transfer do civilnej premávky. Záujem VW je vraj dokonca taký veľký, že do F1 môžu vstúpiť hneď dve ich automobilky, Audi a Porsche.

Red Bull medzitým pokračuje v rozvoji vlastnej motorárne. Ak neplánuje vziať „na palubu“ aj niektorú nemeckú automobilku, znamenalo by to, že od roku 2026 by sme mohli mať na rošte až šesť rôznych dodávateľov pohonných jednotiek. Nech už budú motory vyzerať akokoľvek a nech už do športu vstúpi ktokoľvek, jedno je jasné, odchádzajúca Honda sa v krátkodobom časovom horizonte vracať nebude.

Napriek tomu, že spolupráca japonskej automobilky a Red Bullu bude po tejto sezóne pokračovať, Honda nemá v úmysle investovať do „motorov budúcnosti“ ako ich mnohí s obľubou nazývajú. V Milton Keynes si tak budú musieť nové pohonné jednotky vyvinúť a vyrobiť sami alebo vziať pod svoje krídla niektorú z prichádzajúcich automobiliek.

„Neexistuje žiadna konkrétna možnosť, podľa ktorej by Honda mohla participovať na pohonných jednotkách novej generácie,“ povedal Kodži Watanabe, ktorý je šéfom značky pre oblasť komunikácie.

„Všetci naši inžinieri, ktorí budú súčasťou podpory projektu Red Bull Powertrains, tam zotrvajú len do konca roka 2022. Red Bull tak môže hladko rozbehnúť svoj projekt. Na projekte pre rok 2026 sa nemôžeme zúčastniť, ani keby nás o to niekto požiadal. Nemáme v úmysle sa na tom podieľať a ani nás o to nikto nežiadal,“ prehlásil Watanabe rezolútne.

Toto oznámenie je trochu v rozpore s tým, čo zástupcovia automobilky uviedli ešte v auguste, kedy si jasne nechali otvorené „zadné vrátka“.

„Pohonné jednotky sa budú meniť v roku 2025 alebo 2026. Vďaka vývoju v oblasti uhlíkovej neutrality sa tiež môže zmeniť štýl pretekania. Ak nám to bude vyhovovať, môžeme zvážiť, že tu budeme opäť pôsobiť. Taký moment môže prísť, no momentálne to nie je téma číslo jedna,“ povedal v auguste Masaja Nagai, ktorý je šéfom Hondy pre motoršport.

Na druhej strane, Honda už neraz „definitívne“ opustila Formulu 1 a napokon si to po rokoch rozmyslela. Ktovie, možno si to Japonci zase raz rozmyslia.

Súvisiace články