logo F1online.sk

Mercedes má obavy, že Hamiltonove preteky budú ťažšie, než sa čakalo

Lewis Hamilton
© Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala9. 10. 2021

Lewis Hamilton bude musieť predbehnúť stred poľa. Musí totižto rátať s tým, že odštartuje prinajlepšom z jedenástej priečky. To je určite lepšie ako štartovať posledný, no v Mercedese majú po piatku aj tak obavy. Predbiehanie vyzerá byť náročnejšie, než sa spočiatku zdalo.

Priebežný líder šampionátu po piatku vyhlásil, že v kvalifikácii chce spraviť maximum pre to, aby ju vyhral. Čím vyššie skončí, tým menej problémov totižto bude mať v nedeľu. A podľa informácií, ktoré Mercedes nazbieral v prvých dvoch tréningoch, je to správny prístup.

“Predbiehanie je dosť ťažké,” vysvetľoval šéf traťových inžinierov Mercedesu Andrew Shovlin po piatku. “V tréningoch je to zvyčajne o čosi náročnejšie, pretože s pneumatikami neodjazdíte také dlhé stinty. Nezvyšujú sa teda rozdiely spôsobené degradáciou. Piatkové indikácie tým pádom naznačujú, že to zrejme bude náročnejšie, než by sme si želali. Ale nie vždy vám vyjde všetko.”

Inak to bol pozitívny piatok. “Videli sme, že naše auto funguje dobre. Obaja jazdci mali silný deň, čo je dobré. Jazdecký šampionát upriamuje pozornosť na to, čo sa deje okolo Lewisa a Valtteriho. Cieľ je dosť jasný; potrebujeme získať pole a chceme vyhrať preteky.”

Z tohto dôvodu sa Mercedes rozhodol pre “úplne normálny program”. Monopost Lewisa Hamiltona bol tým pádom nastavovaný tak, ako keby v nedeľu nedostal žiaden trest, a síce pre maximálny výkon v kvalifikácii aj pretekoch.

“Bude sa kvalifikovať, chceme, aby skončil čo najvyššie v štartovom poli,” ozrejmil Shovlin. “Samozrejme, je to niečo úplne iné, keď máte trest straty desiatich miest a nie štart z chvosta štartového poľa. Mali sme teda úplne štandardný program. Len sme strávili viac kôl v premávke, aby sme zistili, ako sa auto správa, keď jazdíte tesne za niekým iným.”

Ak Lewisovi Hamiltonovi kvalifikácia predsa len nevyjde, Mercedes sa stále bude môcť rozhodnúť nasadiť mu aj ďalšie nové motorové komponenty. Tento scenár však nemá prioritu, Mercedes dúfa, že Hamilton bude štartovať jedenásty.

A že rýchlo zaútočí. “To, či sa Lewis dokáže vrátiť na pódium, často závisí od toho, čo sa stane v prvom stinte, či sa vám podarí predbehnúť pár áut. Počas tohto stintu sa vám totižto lídri vzďaľujú. V Soči bolo veľmi ťažké predpovedať, aké náročné bude dostať sa cez premávku. A bolo to obtiažne, pretože v poslednom sektore sme mali nedotáčavé auto.”

“Azda najťažšie je nasimulovať, ako tesne viete jazdiť v závese. Viete sa niekomu nalepiť na zadné krídlo a nezničiť si pneumatiky, nestrácať toľko prítlaku? To sa ťažko predpovedá,” dodal.

Súvisiace články