logo F1online.sk

Prečo Mercedes vymenil len spaľovací motor?

Lewis Hamilton
© Twitter/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík8. 10. 2021

Lewis Hamilton príde na štarte Veľkej ceny Turecka o desať miest. Dôvodom je výmena spaľovacieho motora, po ktorej Mercedes tento víkend siahol. Zaujímavé však je, že vymení len dva komponenty, spaľovací motor (trest straty desiatich miest) a výfuk (bez trestu). Ostatné komponenty ako MGU-K, MGU-H, batériu a elektronickú riadiacu jednotku nevymení.

Mercedes týmto krokom nepriamo potvrdil fakt, že má problémy so spoľahlivosťou svojich spaľovacích motorov, o ktorých sa už dva týždne intenzívne špekuluje. Na druhej strane, ak neexistujú obavy, že by to ostatné komponenty nevydržali do konca sezóny, určite je rozumnejšie štartovať z jedenásteho alebo dvanásteho miesta, miesto z úplného chvosta.

„Zistiť, na ktorom okruhu sa ľahko predbieha, je v skutočnosti dosť ťažké,“ povedal šéf traťových inžinierov Mercedesu Andrew Shovlin. „V Soči máme veľmi dlhú rovinku, no bojovali sme tam s nedotáčavosťou, čo našu situáciu sťažilo.“

„Turecko je však okruhom, kde Lewis cíti príležitosť. Pamätáte si jeho preteky v GP2? Mala by to byť vzrušujúca nedeľa,“ dodal.

Podľa Shovlina je výmena spaľovacieho motora dobrým kompromisom, ktorý eliminuje najpravdepodobnejšiu príčinu možnej poruchy a zároveň minimalizuje trest.

„Je to vyváženie rizika poruchy. Určite nechcete mať problém so spoľahlivosťou v priebehu pretekov a potom sa v ďalších aj tak prepadnúť na rošte na chvost. Taktiež je tu výkonnostný element, pretože motor za svoj život stráca výkonnosť,“ vysvetľuje Shovlin.

„Najdôležitejším výkonnostným prvkom a prvkom z pohľadu spoľahlivosti je naozaj spaľovací motor. A je lepšie dostať trest straty desiatich miest než štartovať úplne zozadu,“ dodal Shovlin, podľa ktorého je „veľmi nepravdepodobné“, že bude Mercedes do konca sezóny musieť vymeniť aj ďalšie komponenty.

„Sme s týmto rozhodnutím spokojní a budeme sa ho držať,“ povedal britský inžinier.

Súvisiace články