logo F1online.sk

Hamilton v kvalifikácii rozdrvil konkurenciu, Verstappenovi naložil 1,2 sekundy

Lewis Hamilton
© Twitter/Pirelli Motorsport
Milan Kubala
Milan Kubala11. 7. 2020

Po dlhom čakaní sa počasie na Red Bull Ringu zlepšilo dostatočne na to, aby sa kvalifikácia mohla uskutočniť. Síce so 46-minútovým odkladom, ale predsa. Podmienky najviac sadli Lewisovi Hamiltonovi, ktorý doslova deklasoval konkurenciu. Suverénnym spôsobom si vybojoval štajerskú pole position.

Až do posledného kola mu konkuroval Max Verstappen, no za deviatou zákrutou spravil chybu a dostal šmyk. Svoj čas tak nevylepšil. Zato Hamilton jazdiaci za ním mal rozbehnuté skvelé kolo s dvoma fialovými sektormi, ktoré by na Red Bull pohodlne postačilo aj bez Verstappenovej chyby.

Na druhej priečke tak skončil Verstappen pred vynikajúcim Carlosom Sainzom na McLarene. Valtteri Bottas sa do prvej trojky tesne nevošiel, bude štartovať štvrtý.

Piata priečka patrí Estebanovi Oconovi, ktorému jazda na vode sedela. Skončil pred Landom Norrisom, ktorý v nedeľu vyštartuje kvôli trestu až z deviateho miesta. Pred sebou bude mať Pierra Gaslyho, Alexa Albona a Daniela Ricciarda.

Ferrari má za sebou ďalší tragický výkon. Do druhej časti kvalifikácie nastúpilo s použitými pneumatikami z Q1. Scuderii to však neťahalo tak dobre, ako ostatným, a tak sa v závere rozhodli nasadiť nové gumy do dažďa. Potácajúc sa okolo desiatej priečky sa zlepšiť nedokázali. Leclerc vypadol, Sebastian Vettel ledva postúpil do záverečnej časti kvalifikácie.

Slabá forma Ferrari sa potvrdila aj v Q3, v ktorej sa Sebastianovi Vettelovi nepodarilo predbehnúť žiadneho iného jazdca, a tak mu zostalo len desiate miesto viac ako štyri desatiny za Ricciardom.

Pochváliť treba výborného Georga Russella, ktorý sa v náročných podmienkach dostal až na dvanástu priečku, len osem tisícin za Charlesa Leclerca.

Dodajme, že v prvej časti kvalifikácie nestihli všetci jazdci dokončiť svoje kolá, pretože Antonio Giovinazzi v závere stratil kontrolu nad svojím autom a v poslednej zákrute si zničil monopost. S ním sa ešte dostal do štvrtej zákruty, kde ho odparkoval. Nasledovali červené vlajky a vypadnutie Räikkönena, Péreza, Latifiho, samotného Giovinazziho a Grosjeana. Francúz mal očividne nejaké problémy potom, čo sme ho videli v štrku.