logo F1online.sk

Villeneuve: Hamilton ukazuje slabiny. Zvykol si, že nemá súpera

Max Verstappen a Lewis Hamilton
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala3. 10. 2021

O majstrovi sveta budú tento rok rozhodovať aj chyby. A Lewis Hamilton ich robí v tomto roku viac ako dosť, myslí si Jacques Villeneuve, podľa ktorého britský rekordér popri Valtterim Bottasovi azda trochu zaspal. A teraz ho zo sladkého sna prebudil Red Bull a Max Verstappen.

Pred sebou máme sedem veľkých cien a pri vyrovnanosti Mercedesu a Red Bullu azda aj najnapínavejší záver sezóny za posledných minimálne desať rokov. Mnohí očakávajú, že sa bude rozhodovať až v úplnom závere, no táto krásna vízia sa môže veľmi ľahko rozplynúť, ak niektorý z kandidátov na titul náhle vypadne a jeho súper zvíťazí.

Jacques Villeneuve v rozhovore pre Corriere della Sera takúto predpoveď nepredstavil, no porovnal víťazný potenciál Lewisa Hamiltona a Maxa Verstappena. “Verstappen má navrch, nerobí žiadne skutočné chyby. Vždy ide do útoku. Na druhej strane Lewis ukazuje, že má slabiny. A Mercedes tiež, viac ako Red Bull.”

Dôvod je podľa majstra sveta z roku 1997 jasný: “Po Rosbergovi to mal ľahké. Možno aj trochu zaspal a tento rok sa prebudil na obrovský rachot,” vyhlásil. “Ale stále je to fenomén.”

Keď sa už bavíme o tých chybách… Komisári uznali Maxa Verstappena vinným za spôsobenie kolízie s Lewisom Hamiltonom. “Nie, v Monze sme mali dvoch hráčov,” vyjadril svoj nesúhlas s verdiktom Villeneuve. “Max bol agresívny. Mohol si skrátiť šikanu, ale potom by sa musel vzdať svojej pozície. Lewis mu mohol nechať ďalších desať centimetrov, ale chcel zostať vpredu. Každý mal svoj úmysel. Nemôžete niekoho potrestať za to, že by to spravil naschvál, keď sa celý kontakt začal celé metre pred manévrom.”

“Dostal trest za to, že zadné koleso Red Bullu prešlo Hamiltonovi po hlave. Dostal ho za dôsledky tej nehody. Povedali, že sa incidenty nemajú posudzovať podľa dôsledkov, no oni to spravili,” porátal sa aj s komisármi kanadský pretekár.

A kým v Monze kričal tábor Mercedesu, že Verstappen Hamiltona vyradil naschvál, v Silverstone si pozície vymenili. Villeneuve tvrdí, že ani v tomto prípade nemal prísť trest. “Neviem, tiež to bol taký nechcený manéver. Bola to chyba a hnevá ma, že sa trestajú chyby. Títo dvaja nemôžu zostať na limite. Lewis obyčajne takéto chyby nerobí, deje sa mu to len pri Maxovi.”

“Verstappen je veľmi agresívny, pri Hamiltonovi ešte viac. Ak ich dáte naraz do jednej zákruty, vybuchne to, tieto momenty patria k F1. Ak zakaždým príde trest, nebudeme pretekať, pretože sa nikto nepokúsi o predbiehací manéver,” obáva sa 50-ročný Kanaďan.

Villeneuve si napokon zaspomínal na časy, kedy sa viac ako tresty rozoberali samotné manévre. “Vtedy sme takéto tresty nedostávali. Ale bolo to iné, my sme predbiehali na vnútrajšku. Avšak teraz vás na rovinke zablokujú, spravia svoj manéver a vy ste nútení ísť do veľkého rizika, aby ste niekoho predbehli. A robia sa chyby. Je ťažké určiť, kto je za ne zodpovedný, v Monze to nebolo jasné.”

Súvisiace články