logo F1online.sk

Mazepina čaká mesiac v kasárňach

Nikita Mazepin
© Haas
Milan Kubala
Milan Kubala2. 10. 2021

Formulová kariéra Nikitu Mazepina sa na jar úspešne rozbehla, no ruský mladík vzápätí narazil na problém. Ukázalo sa totiž, že bude musieť absolvovať povinnú vojenskú službu. Tej sa nakoniec celkom nevyhne, ako sa spočiatku očakávalo. Mazepin si aj naďalej plní svoje vojenské povinnosti a v lete ho dokonca čaká prax.

Mazepinov otec sa už v júni posťažoval na to, že v Rusku nikoho nezaujímajú osudy športovcov, ktorí musia kvôli povinnej vojenskej službe prerušiť športovú kariéru. “Nikita má tento rok odjazdiť 23 pretekov a oni mu kážu, aby sa pripojil k armáde. Musíte ísť na vojenský výcvik, vravia,” prezradil Dmitrij Mazepin. “Pýta sa ma teda: ‘Otec, čo mám robiť? Každé dva týždne mám preteky.’ Nikto si to nechce vypočuť.”

Nikita Mazepin neskôr vysvetlil, že nebude musieť prerušiť svoju pretekársku kariéru. Povinnú vojenskú službu si splní na univerzite a natiahne si ju na tri roky namiesto jedného. Vďaka tomu sa bude pripravovať len jeden deň v týždni a nakoniec sa z neho stane dôstojník v zálohe.

“V Rusku je vojenská služba povinná pre všetkých, ktorí sú na ňu spôsobilí. Potom máte dve možnosti,” vysvetľuje. “Tou prvou je dokončiť štúdium na univerzite a ísť na ročný vojenský výcvik, a druhá možnosť je prihlásiť sa na vojenskú fakultu, ak máte dostatočne dobrú kondíciu a známky. Na tejto fakulte študujete jeden deň do týždňa, aby ste sa nakoniec stali dôstojníkom v zálohe. Tento výcvik trvá tri roky, no všetko sa deje v triedach. Ja už tam študujem dva roky, takže ma čaká ešte jeden.”

Jeden taký deň Mazepin absolvoval pred Veľkou cenou Ruska, a čakali ho aj ďalšie školské povinnosti. “Dnes som bol na univerzite, pretože som mal prednášky. Študujem na magisterskom stupni,” vysvetlil v televíznej šou 50 otázok. “Dostal som lepšie známky len preto, že som pilotom F1? Nie. Ťažko povedať, ako si to ostatní ľudia predstavujú. Ale niekoľkokrát som mal na niektorých predmetoch problémy pre absencie a zlé známky. Chápal som, že tam by som mohol vyletieť.”

I napriek tomu, že Mazepin sa o svoje živobytie báť nemusí a pred sebou má kariéru v motoršporte, školu berie vážne. “Šport netrvá večne. Naozaj verím tomu, že v tridsiatke, keď kariéra pilota F1 prekoná svoj vrchol, sa život len začína. Vyrástol som v rodine, kde moja matka vyštudovala Moskovskú štátnu univerzitu, môj otec vyštudoval MGIMO (Moskovský štátny inštitút medzinárodných vzťahov, pozn. red.). Takže nikdy sme sa nebavili o tom, že by som neštudoval.”

A ako to vyzerá s tou vojenčinou? “Nie je to zlé, školský rok sa ešte len začal. A nie som v armáde, som na vojenskej fakulte. Musím dokončiť tento rok, takže sa teším na leto, pretože nás čakajú tréningové kempy niekde v Balašiche. Mesiac tam budem musieť bývať v kasárňach.” Mazepina to čaká zrejme počas letnej prestávky, keď nebude musieť pretekať.

Súvisiace články