logo F1online.sk

Rozpočtový strop sa v tomto roku navýši o takmer 5 miliónov. Prečo?

Monopost Maxa Verstappena po nehode na VC Veľkej Británie 2021
© FOM
Ladislav Király
Ladislav Király20. 9. 2021

V tomto roku si tímy Formuly 1 pôvodne mali vystačiť s maximálne 145 miliónmi dolárov. Tak je totiž stanovený rozpočtový strop. Celkovo to však nie je také jednoduché a z tejto sumy existuje viac ako 20 výnimiek, vďaka ktorým môžu stajne minúť omnoho, omnoho viac.

No a aby toho nebolo málo, objavila sa aj ďalšia výnimka. Za každé preteky nad rámec 21 má pribudnúť ešte 1,2 milióna dolárov. No a keďže ich napokon budeme mať 22, limit bude navýšený na 146,2 milióna dolárov.

To však nie je všetko. V kalendári sme reálne mali ešte aj Čínu, Kanadu, Singapur, Japonsko a Austráliu a ak boli niektoré z týchto podujatí vypovedané krátko pred plánovaným dátumom, berie sa to tak, ako keby sa konali.

Hovorí o tom Článok 2.3 Finančných pravidiel F1, v ktorom stojí, že „ak je podujatie zrušené menej ako tri mesiace pred plánovaným dátumom, berie sa tak, ako keby sa uskutočnilo.“

Keď si to rozmeníme na drobné, tak menej ako tri mesiace pred plánovaným termínom konania boli zrušené veľké ceny v Číne, v Kanade i v Japonsku, takže rozpočtový strop sa navýši o trikrát 1,2 milióna dolárov.

Celkovo by sa teda mal strop za 22 tohtoročných veľkých cien posunúť na 149,8 milióna dolárov. Pomôže to hlavne veľkým tímom ako Ferrari, Mercedes a Red Bull, ktoré majú dostatok peňazí a radi by ich preinvestovali ešte viac.

Dodatočné zdroje sa im navyše určite hodia, veď Red Bull vyčíslil škody za silverstonskú haváriu Maxa Verstappena na 1,8 milióna dolárov a Ferrari vraj v prvej polovici ročníka zaznamenalo poškodenia v hodnote troch miliónov.

Šéfovi McLarenu Andreasovi Seidlovi sa tento postup príliš nepozdáva. „Ak príde k zrušeniu pretekov, tak to vyvolá nejaké dodatočné náklady, avšak nie veľké,“ uviedol. „Výhoda, ktorú takto stajne vďaka zvýšeniu rozpočtového stropu získajú, je obrovská. Je väčšia ako škoda z ktorejkoľvek havárie, ktorú sme v tomto roku videli.