logo F1online.sk

Sebastian Vettel zostáva v F1, Aston Martin potvrdil aj zotrvanie Strolla

Sebastian Vettel
© Aston Martin
Milan Kubala
Milan Kubala16. 9. 2021

Aston Martin bude v budúcej sezóne pretekať s rovnakou jazdeckou dvojicou ako v tejto sezóne, monoposty novej generácie v britskej pretekárskej zelenej tým pádom obsadia Sebastian Vettel a Lance Stroll. Tím to oznámil po množiacich sa špekuláciách o možnom ukončení Vettelovej kariéry.

Keď Aston Martin v minulej sezóne oznámil príchod Sebastiana Vettela, hovorilo sa o viacročnej zmluve. V tejto sezóne sa však ukázalo, že nejde o priamy kontrakt na viac rokov. Išlo len o jednoročný, ktorý bude predlžovaný opciami, čo vždy otvára priestor na špekulácie. V Monze dokonca Vettelova PR manažérka Britta Roeskeová musela vyvracať správy, že Sebastian Vettel sa rozhodol ukončiť svoju kariéru, čo mal oznámiť práve cez víkend v Taliansku.

Dnes oznamuje iné novinky, také, ktoré jeho fanúšikov potešia oveľa viac. “Naozaj sa teším na to, že budem pretekať s novou generáciou monopostov F1. Vyzerajú úplne inak a nové technické pravidlá by nám mali dať autá, ktoré budú vedieť pretekať oveľa tesnejšie za sebou.”

“Vzrušujúcejšie pretekanie bude skvelé pre jazdcov aj pre fanúšikov. Zmeny sú také veľké, že každý tím bude začínať od nuly, takže pre nás to bude skvelá príležitosť. Verím v silu nášho rozrastajúceho sa tímu, a teším sa na rok 2022,” prezradil Sebastian Vettel, ktorý potvrdil svoje zotrvanie len na rok 2022, v budúcej sezóne tak špekulovanie bude pokračovať.

Šéf tímu Otmar Szafnauer zdôraznil, že pre Aston Martin bude veľkým prínosom, ak bude mať v tíme popri 24-ročnom Lanceovi Strollovi aj jedného z najskúsenejších pilotov v padoku v osobe 34-ročného Sebastiana Vettela.

“Štart prvej sezóny Aston Martinu bol sklamaním, pod čo sa podpisujú zimné zmeny v pravidlách, ktoré znevýhodnili dva tímy, ktorých autá sú postavené na filozofii rovnej podlahy,” začal Otmar Szafnauer. “V posledných pár mesiacoch sme však spravili dobrý pokrok a Lance a Sebastian predviedli niekoľko excelentných výkonov.”

Aston Martin mohol mať dokonca dve pódiá, no kvôli problémom s palivom bol Vettel z VC Maďarska diskvalifikovaný. “Obaja mali aj kus smoly, ale sme potešení, že v roku 2022 budeme pokračovať s touto skvelou kombináciou mladého talentu a skúseností odborníka.”

Výkonný šéf tímu Lawrence Stroll konštatuje: “Lance je jedným z najtalentovanejších pilotov v modernej F1, a k tomu čistému talentu teraz pridáva svoje pretekárske umenie. Štvornásobný majster sveta, ktorý odjazdil 271 veľkých cien a z nich vyhral 53, Sebastian, je tiež obrovským prínosom pre náš tím. Očakávame, že v budúcej sezóne, ktorá bude úplne iná ako tá tohtoročná, budú obaja predvádzať dobré výkony.”

“My nikdy nepodceňujeme našu konkurenciu, takže neplánujeme nasľubovať hory-doly, ale vieme, že Lance a Sebastian z našej strany dostanú tú najlepšiu techniku,” avizuje Stroll.

Lance Stroll v tejto sezóne získal 24 bodov oproti Vettelovým 35, čo určite nie je výsledok, aký si predstavoval v priebehu minulej sezóny ešte pred predstavením nových technických pravidiel. Aj on uznal, že je mierne sklamaný.

“V budúcej sezóne ma čaká môj šiesty rok v F1, pričom budem pretekať so Sebastianom po svojom boku,” vysvetľuje Lance Stroll. “Spoločne sme odštartovali túto tímovú výpravu a veľmi sa teším na to, že na tejto ceste budem v budúcej sezóne pokračovať spolu s ním.”

“Nedosiahli sme to, čo sme si stanovili ako ciele, ale to len prehĺbilo náš hlad a motiváciu dosiahnuť úspech v budúcom roku. Teraz s renomé a podporou Aston Martinu, brilantnými novými sponzormi a partnermi, ktorých prilákala taká prestížna značka, sme v dobrej pozícii na to, aby sme zlepšili svoje výkony v roku 2022,” uzavrel mladý Kanaďan.