logo F1online.sk

Massa: Lewis to mal spraviť ako Max. Ukázať, že mu miesto nenechá

Max Verstappen a Lewis Hamilton
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala14. 9. 2021

Mohol Lewis Hamilton spraviť v prvej talianskej šikane niečo lepšie? Hoci to nebolo jeho povinnosťou, podľa komisárov predsa len mohol Verstappenovi nechať viac miesta. V tom prípade by mu však hrozilo, že ho Holanďan predbehne. Felipe Massa si však myslí, že ešte čosi mohol Brit vylepšiť. Mal Verstappenovi jasne odkázať, že žiadne miesto nedostane.

Max Verstappen sa rútil do prvej zákruty na čerstvých a najmä zohriatych pneumatikách. Preto si mohol dovoliť brzdiť o poznanie neskôr, a preto sa dostal na Hamiltonovu úroveň len krátko pred apexom. Na vonkajšku však videl priestor, a tak neváhal a podľa slávneho výroku Ayrtona Sennu sa ho pokúsil využiť.

Podľa Felipeho Massu nespravil nič zlé a na mieste komisárov by netrestal. “Bojujú o šampionát a toto len poukazuje na to, že si nedarujú žiaden priestor. Ani centimeter. Povedal by som však, že to bolo 50/50. Podľa mňa ten klobásový obrubník, ktorý je súčasťou trate, ho vyhodil do vzduchu,” povedal v rozhovore so Sky Sports.

Počas víkendu sa hovorilo aj o súboji z druhej šikany, kde Max Verstappen vytlačil z trate Lewisa Hamiltona. Spravil to tak však už na vjazde do prvej zákruty, čo je podľa Felipeho Massu ten správny spôsob, ako na to. Ak by vyčkával a začal súpera vytláčať až v druhej zákrute z dvojice, bolo by už neskoro a hrozila by kolízia, pod ktorú by sa sám podpísal.

“Keby som bol na Lewisovom mieste, v nájazde do zákruty by som mu nechal menej miesta. Je to veľmi úzka zákruta. Keď bol Max na vonkajšku, Lewis by spravil lepšie, ak by trochu uvoľnil brzdu a zašiel o trochu hlbšie do zákruty,” zamyslel sa Brazílčan.

“Myslím si, že zatvárať to medzi prvou a druhou zákrutou je už trochu neskoro. Toto je niečo, čo treba spraviť ešte na začiatku. Max by možno pochopil, že žiadne miesto tam nedostane a potom by sa vybral krížom cez retardéry,” vysvetľuje Felipe Massa. “Toto je bod, v ktorom to Lewis mohol premyslieť o trochu skôr.”

Do konca sezóny sa dočkáme ešte veľa napínavých súbojov, predpovedá vicemajster sveta z roku 2008. “Toto je obrovský súboj. Maxa poznáme, a myslím si, že Lewis už teraz tiež nebude nechávať žiaden priestor. Ale teraz tam to miesto bolo. Obe autá boli v zákrute.”

Súvisiace články