logo F1online.sk

Shovlina zaujali vyjadrenia Red Bullu: Vedeli, že na vine bol Max

Helmut Marko a Max Verstappen
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala13. 9. 2021

Mercedes v nedeľu zaujal jasný postoj pri rozoberaní nehody Lewisa Hamiltona a Maxa Verstappena. Rovno z neho obvinil Verstappena, Toto Wolff dokonca zašiel ďalej a naznačil, že Holanďan konal vypočítavo. Na druhej strane Red Bull Hamiltona z incidentu jasne neobviňoval a skôr opakoval, že šlo o pretekársky incident. Podľa Mercedesu je kvôli tomu jasné, že v Red Bulle tušili, koľká bije.

Dvaja kandidáti na titul si skočili do vlasov v prvej šikane. Nehoda dopadla pre oboch zo súťažného pohľadu katastrofálne; z pretekov museli odstúpiť. Vtedy sa začali analýzy, ktorých cieľom bolo vyhodnotiť, kto tento karambol spôsobil.

Christian Horner vyhlásil, že Max Verstappen si “zaslúžil viac miesta” od Lewisa Hamiltona, no “objektívne” to bol pretekársky incident. Helmut Marko sa pre nemecké médiá vyjadril veľmi podobne. Komisári mali iný názor a Verstappena potrestali za spôsobenie kolízie, resp. za to, že mal na nej prevažný podiel viny.

Šéf traťových inžinierov Mercedesu Andrew Shovlin si myslí, že aj vedenie Red Bullu malo rovnaký pohľad ako komisári, a preto volili také slová, aké volili. “Samozrejme, náš pohľad bol jasný, a síce Lewis tam nespravil nič zlé a Max niesol prevažnú časť viny.”

“Ak sa ešte pozriete na fakt, že Helmut a Christian sa nesnažili obviniť Lewisa, tak máte z toho pocit, akoby vedeli, že to bola Maxova chyba, pretože oni sa pokúsia obviniť Lewisa pri každej príležitosti,” vyhlásil britský inžinier.

Verstappen dostal trest v podobe straty troch miest na nasledujúcej Veľkej cene Ruska. Pre Mercedes je to istá útecha, ale len veľmi malá. Holanďan zrejme v Rusku nasadí novú pohonnú jednotku a trest za nehodu sa v tom stratí.

Hamilton však prišiel o víťazstvo, domnievajú sa v tábore strieborných šípov. “Ak odhliadneme od toho incidentu s Maxom, tak Lewisa by čakali preteky len proti Danielovi. V šprintovej kvalifikácii bol v problém v tom, že Lando mal zákryt od monopostu vpredu.”

Brit by predsa len musel predbehnúť aj svojho krajana Landa Norrisa, ktorý sa krátko pred incidentom prehnal cieľovou rovinkou. On však Mercedesu starosti nerobil, podľa Andrewa Shovlina otázka stála inak: “Bola to otázka toho, či sa Lewis dostane cez Daniela.”

“Viete, do akého nastavenia sa Lewis prepne, keď sa na stole objaví víťazstvo. A on ho videl. Na konci pretekov by z toho bol pekný súboj, ale potrebovali by sme ho predbehnúť na trati, aby sme to premenili na triumf,” konštatuje. Tým pádom Hamilton mohol buď vyhrať, alebo ho incident stál “isté druhé miesto”.

Výška Verstappenovho trestu Mercedes nepotešila. “Vždy nadobudnete pocit, že stratu troch miest je relatívne ľahké preklenúť, ak máte konkurencieschopné auto. Ale to je už minulosť, teraz sa musíme uistiť, že v Rusku budeme mať dobrý víkend.”

Súvisiace články