logo F1online.skF1online.sk

Bottas: Nepodpísal by som ďalšiu ročnú zmluvu s Mercedesom

Valtteri Bottas
© Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík9. 9. 2021

Valtteri Bottas po skončení tejto sezóny opúšťa Mercedes a od roku 2022 bude hájiť farby Alfy Romeo. Tento tím pôvodne uviedol, že s fínskym pretekárom uzavrel „viacročnú zmluvu“, no už nešpecifikoval jej dĺžku. Tú nám prezradil až sám Valtteri, ktorý tiež povedal, že o ďalší ročný kontrakt už nemal záujem.

Bottas by sa v Hinwile mal stať jedným z hlavných pilierov tímu, ktorý vstupuje do novej éry. Jeho úlohou bude nahradiť Kimiho Räikkönena a priniesť do stajne ohromné množstvo skúseností, ktoré počas piatich rokov v Mercedese nadobudol.

„Je to uvoľňujúci pocit,“ odfúkol si Bottas pre MTV. „Teraz je už všetko jasné a viem, čo ma čaká najbližších tri a pol roka. Dvíha to bremeno z mojich ramien a môžem sa sústrediť na svoju prácu.“

Bolo otázne, akú dlhú zmluvu Bottas s tímom vlastne podpísal. Frédéric Vasseur médiám v Holandsku prezradil, že chce strednodobé záväzky, ktoré prinesú stabilitu na počiatku novej éry stajne z Hinwilu. Valtteriho kontrakt túto myšlienku dokonale podčiarkuje.

„Možné predĺženie zmluvy záleží od viacerých vecí, ale áno, budú to ďalšie minimálne tri roky,“ potvrdil Bottas dĺžku svojho nového kontraktu. „Bolo to pre mňa naozaj dôležité. Celá moja kariéra bola o podpisovaní ročných zmlúv. Je tak dobré mať pred sebou dlhodobý projekt. Minimálne v najbližších rokoch sa o svoju prácu nemusím stresovať.“

A čo viac, Bottas dokonca vyrukoval s tvrdením, že opustiť Mercedes bolo aj v jeho záujme a s odchodom súhlasil. Predlžovať zas len o rok sa mu vraj nechcelo.

„Teraz môžem byť rozdielovým faktorom. Tím ma ubezpečil, že som tak trochu aj projektový manažér. Ak máte viac zodpovednosti a čo poviete, sa aj skutočne stane, potom vaša motivácia rastie,“ povedal Bottas. „Bol som s majstrovským tímom viac ako štyri roky. To je naozaj veľké množstvo skúseností, ktoré môžem posunúť ďalej. Všetko, čo som sa naučil a všetko, čo viem, si so sebou vezmem ďalej.“

„Túto zmenu som určite chcel. Ak by mi Mercedes ponúkol viacročný kontrakt, potom by určite bol mojou prvou voľbou. Ďalšiu ročnú zmluvu by som však už nepodpísal,“ prehlásil Bottas.

Súvisiace články

Diskusia