logo F1online.sk

Red Bull zvládol strategické šachy, v Zandvoorte víťazí Max Verstappen

Max Verstappen
© Twitter/Red Bull Racing
Milan Kubala
Milan Kubala5. 9. 2021

Red Bull, Max Verstappen a celé Holandsko môžu oslavovať. Okrúhle 100. víťazstvo neoslávi Lewis Hamilton v Holandsku, naopak, svoje 17. víťazstvo oslavuje na domácej pôde Max Verstappen a vracia sa do čela šampionátu. Nezastavili ho ani strategické šachy Mercedesu, ktorý sa o undercut pokúsil hneď dvakrát, avšak neúspešne.

Domácemu favoritovi vyšiel štart na jednotku a za prvé kolo si vyjadzdil potrebný sekundový náskok. Poradie v najlepšej šestke sa nezmenilo, napriek viacerým tesným súbojom. Prepadol sa však Antonio Giovinazzi, ktorého predstihli obaja piloti Alpinu a dokonca aj Daniel Ricciardo. Opakované zábery odhalili, že Giovinazzi a piloti Alpinov si vymenili niekoľko „kopancov“. Spomedzi všetkých najviac „zarobil“ Alonso, ktorý opäť predviedol, ako sa jazdí cez tretiu zákrutu. „El Nano“ v nej predbehol Ocona i Giovinazziho.

Prvých desať kôl sa jazdila tradičná „udržiavačka“. Pokračovalo trápenie Sergia Péreza, ktorý pri útoku na Mazepina prebrzdil a už v desiatom kole zamieril prvýkrát do boxov. Skorý pitstop skúsil aj Sebastian Vettel, ktorý zostal zaseknutý vo vláčiku za Georgeom Russellom. Ostatní sa však vyprovokovať nenechali.

V 21. kole odštartoval zastávky v boxoch pilotov z čela Lewis Hamilton. O kolo neskôr ho nasledoval Max Verstappen, ktorý sa undercutu dokázal ubrániť. Vtedy nastal čas na nasadenie najväčšej strategickej zbrane Mercedesu, ktorou je samozrejme Valtteri Bottas. Ten zostal na trati a aj keď sa na stav svojich pneumatík sťažoval a sťažoval, tím ho do boxov nepovolal.

Mercedes nechal fínskeho pretekára na trati v úsilí zdržať Verstappena, no Valtteri sa dlho neudržal. Dá sa povedať, že už prvý Maxov pokus o útok bol úspešný a domáci miláčik sa za jasotu fanúšikov vrátil do čela.

Lídri šampionátu to však nevzdali a v 40. kole zamieril Hamilton do boxov opäť. Mercedesu však ani druhý pokus o undercut nevyšiel. Lewis totiž vyšiel z boxov priamo do vláčika troch o kolo pomalších monopostov. Red Bull tak nezaváhal, povolal Verstappena a aj po druhýkrát sa ubránil. A čo viac, Hamilton obul opäť mediumky, ktoré už mali za sebou šesť kôl, keďže už nemal „na sklade“ čerstvé.

V strede poľa prebiehali hlavne strategické boje. O zábavu sa nám staral najmä Sergio Pérez, ktorý sa snažil prehrýzť dopredu a zároveň udržať svoje pneumatiky pri živote. V Aston Martine si asi rýchlo uvedomili, že snaha zastaviť so Sebastianom Vettelom omnoho skôr bola chybou. Štvornásobný šampión síce chvíľu jazdil o dve sekundy rýchlejšie časy než jazdci na hrane bodovanej desiatky, avšak zakrátko uviazol za Mazepinom a zvyšok pretekov bol v jeho podaní veľkým trápením. Dávku smoly si vybral aj Antonio Giovinazzi, ktorý dostal defekt a musel zamieriť po druhýkrát do boxov.

V záverečnej tretine sa jazdila klasická udržiavačka. Hamilton sa sťažoval na svoje pneumatiky, ale aj na opotrebovaných gumách sa dokázal priblížiť. Sedemnásobný šampión sa snažil, vydal zo seba maximum, ale na takejto trati a za takýchto okolností nemal prakticky žiadnu šancu Maxa predbenúť. Ten napokon doviezol svoj Red Bull za víťazstvom.

V strede poľa sa po svojej druhej zastávke v boxoch prebíjal opäť dopredu Sergio Pérez, preskočil oba McLareny, Estebana Ocona a skončil ôsmy. V poslednom kole sa o jediný predbiehací manéver v najlepšej sedmičke postaral Fernando Alonso, ktorý predbehol Carlosa Sainza a skončil šiesty.

FOM