logo F1online.sk

Nebyť Mazepina a Norrisa, mohol som byť šiesty, ľutuje Pérez

Sergio Pérez
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala6. 9. 2021

Po zbabranej kvalifikácii Sergio Pérez do pretekov vyštartoval z boxovej uličky. Úlohu mal jedinú: Dostať sa čo najvyššie na bodované priečky. To sa mu nepodarilo. Verí, že popred dídžejom Tiëstom, ktorý v nedeľu mával šachovnicovou vlajkou, mohol prechádzať o dve pozície vyššie, nebyť dvoch incidentov.

Pérezovi kvalifikácia nevyšla. Pri prvom pokuse v Q1 nebol dosť rýchly na to, aby jasne postúpil, a tak ho Red Bull vyslal na ďalšie kolo, ktoré však o 1,5 sekundy nestihol. Red Bull v tej chvíli nemal nad čím špekulovať a Pérezovi vymenil všetky motorové komponenty za nové.

A tak si po štarte z boxovej uličky musel prerážať cestu štartovým poľom na okruhu, na ktorom je prebiehanie poriadne fuška. S niektorými jazdcami mal menšie problémy ako s inými. Vďaka manévrom na mäkkej zmesi v závere predbehol Ricciarda, Norrisa i Ocona.

Začalo sa to však Nikitom Mazepinom, ktorý v Holandsku nenaštval len Micka Schumachera, ale aj Péreza. “Naše preteky sa dosť skomplikovali. Na začiatku som si pri Nikitovi prebrzdil pneumatiky. Pri brzdení sa pohol veľmi neskoro. Aby som sa mu vyhol, som si prebrzdil gumy. Musel som zamieriť do boxov a v podstate začať celé preteky odznova. Pravdepodobne nás to stálo šiestu priečku.”

“Až na to to boli celkom slušné preteky, teda až na kontakt s Landom,” plynule prešiel k druhému incidentu mexický rodák. “Keď som Landa predbehol, mal som veľké poškodenie na pravej strane auta. Mám pocit, že to bolo trochu zbytočné, už som bol tam.”

“Nemal som dosť miesta, dotkli sme sa a pravá strana auta bola výrazne poškodená. Vtedy som stratil aj dosť veľa priľnavosti. Myslím si, že aj toto nás stálo tú šiestu priečku,” usúdil napokon.

Sergio Pérez v nedeľu získal titul Jazdec dňa, no zaň do tímovej pokladnice nepritečú žiadne body. Poukazuje však na to, že Pérez robil v Zandvoorte, čo bolo v jeho silách. Viac predbiehacích manévrov nepredviedol azda nikto.

“Každý jeden predbiehací manéver bol na hrane, bolo to veľmi riskantné. Jazdiť v závese bolo veľmi ťažké, dal som do toho všetko,” konštatuje. “Povedzme to tak, že sa nám podarilo minimalizovať škody. Mali sme nový motor, takže sme dostali túto penalizáciu. Teraz sa pozeráme už len dopredu. V Monze sa pokúsime vrátiť v dobrej forme.”

“Pozitívom je, že Max tímu vyhral preteky a my máme nový motor, takže na zvyšok roka už máme pokoj,” uzavrel nedeľu Sergio Pérez.

Pérezov výkon vychválil šéf tímu Christian Horner. “On bol v podstate jediný, koho som videl poriadne predbiehať. Takto sa vrátiť späť na body a získať pre nás dôležité body je dobré. V jeho podaní to boli veľmi dobré preteky.”

Súvisiace články