logo F1online.sk

Red Bull bol pripravený obetovať víťazstvo, len aby pokryl Hamiltona

Max Verstappen a Lewis Hamilton
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala6. 9. 2021

Červení býci mali pred pretekmi strategickú dilemu, keďže za nimi štartovali hneď dva Mercedesy, ktoré mohli zvoliť úplne rozdielne taktiky. V sobotu však avizovali, že sa nebudú za každú cenu snažiť odraziť útoky oboch z nich. Cieľom bolo poraziť len Lewisa Hamiltona.

Lewis Hamilton svojou skorou zastávkou v boxoch v 20. kole fakticky presedlal na agresívnejšiu dvojzastávkovú stratégiu. V úvode si však Verstappen vypracoval pohodlný náskok, vďaka ktorému sa na trať vrátil dve sekundy pred svojím súperom.

Valtteri Bottas sa medzitým snažil odjazdiť preteky len na dva stinty. Ak by sa mu darilo držať Verstappena za sebou až do momentu zastávky, ocitol by sa na víťaznej trajektórii. V 30. kole sa však tento plán rozpadol. Verstappen si s Bottasom poradil na cieľovej rovinke.

Práve v týchto chvíľach sa Hamilton mohol pokúsiť o undercut na Maxa Verstappena, keďže naňho strácal len sedem desatín sekundy. Mercedes si však vybral vyčkávaciu stratégiu a nakoniec druhú zastávku pokazil, keď Hamiltona vypustil do vláčika pomalších monopostov. Red Bull to s prehľadom opäť pokryl a napokon vyhral.

Šéf Red Bullu po pretekoch prezradil, že jeho tím veľmi nesledoval stratégiu Valtteriho Bottasa. Všetky oči boli na Lewisovi Hamiltonovi, ktorý má jediný rýchlosť i pozíciu v šampionáte na to, aby Verstappena v boji o titul prekonal. V súvislosti s Bottasom mali preto v Red Bulle obavu len pred 30. kolom, keď hrozilo, že Hamiltonovi vyjde undercut. Red Bull zostal zaskočený, keď sa o to súperi nakoniec nepokúsili.

“My sme sa zamerali na Lewisa,” ozrejmil Christian Horner. “On je naším najbližším súperom, takže to bol on, koho sme si vybrali spomedzi nich dvoch, aj keď existovalo riziko, že tie preteky prehráme. Bolo dôležité získať tie body na Lewisa.”

Šéf Red Bullu následne vysvetlil, vďaka čomu bolo možné poraziť Hamiltona a dokonca i Bottasa. “Očakávali sme, že rozdelia stratégie, čo aj spravili. Mali v hre dva monoposty, takže s Lewisom išli agresívne a s Valtterim vyčkávali.”

“Pretože dvojzastávková stratégia bola rýchlejšia, kľúčová časť bola postarať sa o to, aby sme Valtteriho okamžite predbehli. A Max to zvládol. To nám otvorilo dvere k tomu, aby sme mali oveľa ľahšie zvládnuteľnú druhú polovicu pretekov.”

“Ak by strávil za Valtterim veľa kôl, vystavilo by nás to hrozbe undercutu,” zdôraznil Horner.

Súvisiace články