logo F1online.sk

Dráma na štarte: Ricciardo zúfalo mával rukou

Daniel Ricciardo
© McLaren Media Centre
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl6. 9. 2021

Daniel Ricciardo zažil na štarte Veľkej ceny Holandska poriadnu drámu. Jeho preteky sa takmer skončili ešte skôr, než sa vlastne začali.

Austrálčan totiž po absolvovaní zahrievacieho kola nevedel na štarte zaradiť prvý prevodový stupeň. Na volante robil všetko, čo len mohol, no jednotka nie a nie naskočiť. Dokonca začal mávať rukou, aby upozornil na svoj problém. Pokiaľ by zostal na štarte stáť a ostatní by sa spoza neho rútili plnou rýchlosťou, mohli sme vidieť veľmi nepeknú nehodu.

Ak by sa štart opakoval, tak by Daniel mohol ešte teoreticky odštartovať z boxovej uličky. Napokon to však zvládol a svoj problém so spojkou vyriešil. „Na štarte som prežíval vskutku stresujúce okamihy,“ po pretekoch opisoval situáciu Daniel Ricciardo.

„Máme dve spojkové páčky. Jedna z nich je vaša preferovaná. Ako pravák si pravdepodobne vyberiete na štart spojku na pravej strane. Tá však nefungovala. Dostal som sa do stresu, pretože to nešlo naskočiť, a vyzeralo to na problém s prevodovkou. Začal som mávať rukou, pretože som si myslel, že ma budú musieť odtiahnuť zo štartového roštu,“ pokračoval Austrálčan.

Pokiaľ by sa štart musel opakovať a Ricciarda by museli odtiahnuť, bolo by to niečo, čo v modernej F1 považujeme skôr za výnimočné. Podobné problémy sme vídavali napríklad v ére pred dvadsiatimi rokmi, keď pilotom na štarte občas zhasol motor a mávali všade navôkol, aby upozornili na svoj problém.

Inžinier Tom Stallard poradil Ricciardovi, aby skúsil spojku na ľavej strane. „Skúsil som ju, a fungovala. Takže teraz zrejme budem skúšať štarty s ľavou rukou. Napríklad v Monaku pri vychádzaní z boxov točíte doprava, takže je ľahšie rozbiehať sa ľavačkou. Budem to trénovať,“ pousmial sa 32-ročný rodák z Perthu.

Zaujímavé je, že aj keď Ricciardo takmer ani neodštartoval do pretekov, získal v prvom kole pozíciu k dobru. Priamo po odpichu z desiateho miesta sa síce mierne prepadol, no potom získal pozíciu späť od Russella a v rýchlej strednej sekcii predbehol Giovinazziho.

„Štart ľavou rukou stál do veľkej miery za tým, že som pred prvou zákrutou stratil pozíciu voči Russellovi. Získal som ju však späť, a ešte som sa dostal cez Giovinazziho. Očakával som, že v prvom kole skôr niečo stratím, no napokon som jedno miesto získal, čo bolo skvelé,“ uzavrel Ricciardo.

Súvisiace články