logo F1online.sk

Nechá za sebou spúšť? Abiteboul tomu neverí, vraj uvidíme nového Alonsa

Fernando Alonso
© Twitter/McLaren
Milan Kubala
Milan Kubala9. 7. 2020

Fernando Alonso si za roky svojho pôsobenia vo Formule 1 vybudoval povesť silne politicky orientovaného človeka, ktorému nerobí problém rozvrátiť tím, z ktorého napokon odíde. Aj z tohto dôvodu sa viaceré stajne v minulosti vyjadrili, že hoci si Alonsov talent vysoko cenia, kvôli hrozbe zhoršenia atmosféry v tíme ho neangažujú. Renault k tomu teraz pristupuje inak; s vierou, že sa Alonso počas obdobia stráveného mimo F1 zmenil.

Cyril Abiteboul je presvedčený o tom, že dať Fernandovi Alonsovi šancu prinesie ovocie. V rozhovore pre Autosport uviedol: “Podľa mňa ten čas, čo bol mimo okruhov F1, bol preňho príležitosťou sa reštartovať, zistiť, aké máme šťastie, že môžeme pôsobiť vo Formule 1 a vrátiť sa s novým nastavením mysle.”

“Nezabudnime na to, ako môže byť súťaženie pre človeka toxické. Nech sa snažíte, ako len chcete, nech pracujete tak tvrdo, ako sa len dá, neviete vyhrať. Toto vám robí šport,” pokračoval Abiteboul. “Neprekvapuje ma, že takýto šport vytvára podobné situácie a vy potom máte takúto povesť. Aj preto mal záujem na tom, aby si vybudoval nový imidž. Možno je to príležitosť ukázať nového Fernanda v novej F1.”

Alonsove pamätné výroky ako “GP2 engine” pramenili z obrovskej frustrácie, ku ktorej významným spôsobom prispela aj Alonsova obrovská motivácia a túžba víťaziť. Práve týmto si mal získať srdce Cyrila Abiteboula v porovnaní s Valtterim Bottasom a Sebastianom Vettelom, ktorí boli takisto spájaní s francúzskou značkou.

“Nad všetko ostatné by som postavil motiváciu a mentálne nastavenie,” vysvetľuje dôvod, prečo práve Alonso, Abiteboul. “Fernando má talent a majú ho aj Vettel s Bottasom. O tom niet pochýb. Dôležitá však bola zmes tohto nastavenia a motivácie. Nuž a rovnako aj načasovanie tejto krízy.”

Fernanda Alonsa mal počas jeho víťazných rokov v Renaulte na starosti Flavio Briatore. Abiteboul sa chce pri zvládaní Alonsa oprieť aj o rady bývalého šéfa niekdajšieho žlto-modrého tímu. Nik iný ho vraj nedokázal zvládnuť.

“Asi jediný, kto bol v tomto smere úspešný, bol Flavio,” zamýšľa sa rodák z Paríža. “Nie je žiadnym tajomstvom, že som s Flaviom vyrastal. Videl som pár vecí, ktoré s Fernandom robil a s Flaviom udržiavam kontakt.”

“Inšpirujem sa ním, aby som vedel, čo budem musieť o rok spraviť, aby som Fernanda zvládol. Opakujem však, že toto je nový Fernando, po roku mimo F1 je čerstvý. Myslím si, že uvidíme lepšieho Fernanda,” dodáva Abiteboul. “Urobím všetko preto, aby som bol voči nemu maximálne otvorený, pretože je to chytrý chlap. O Formule 1 vie toho veľa. Nikdy by som mu neklamal, či niečo mu nasľuboval a potom to nedodržal.”