logo F1online.sk

Tretí tréning s veľkým náskokom pre Verstappena, štvrté červené vlajky zapríčinil Sainz

Max Verstappen
© Twitter/Honda Racing F1
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík4. 9. 2021

Aj tretí voľný tréning na Veľkú cenu Holandska priniesol dosť zaujímavých udalostí. Najrýchlejší čas zajazdil v sobotu napoludnie domáci miláčik Max Verstappen, ktorý nechal oba Mercedesy o viac ako pol sekundy za sebou. Videli sme aj v poradí štvrté červené vlajky tento víkend. Svojou nehodou v nájazde do tretej zákruty ich zapríčinil Carlos Sainz, ktorý teraz bude dúfať, že jeho tím dokáže auto opraviť načas.

Tréning otvoril svojim výjazdom na trať Robert Kubica, ktorý tento víkend nahradí Kimiho Räikkönena. Fínsky veterán totiž mal pozitívny test na COVID-19. Poľský pretekár bol naozaj usilovný, odjazdil 28 kôl, no mal veľké problémy odlepiť sa z posledného miesta. Napokon skončil devätnásty.

Mená na čele sa v priebehu tréningu postupne striedali. Jedno z nich si však napokon odnieslo pomerne dominantné prvé miesto. Max Verstappen síce čakal asi 30 minút než konečne vyšiel na trať, no nakoniec sa mu podarilo poskladať ideálne rýchle kolo. V jednom momente bol dokonca na stredne tvrdých pneumatikách rýchlejší než Valtteri Bottas na mäkkých. Keď obul softy, zajazdil čas 1:09.623s, čo mu poľahky stačilo na prvé miesto. Druhé a tretie miesto obsadili piloti Mercedesu v poradí Bottas – Hamilton, štvrtý skončil Sergio Pérez.

Upozorňujeme aj na formu tímu Alpine. Ten už v piatok „vystrkoval rožky“ a rýchly bol aj v sobotu. Fernando Alonso sa na chvíľu usadil v čele, napokon mu patrí piate miesto.

Sklamaný je po treťom tréningu Carlos Sainz. Ten nezvládol nájazd do tretej zákruty, stratil kontrolu nad svojim Ferrari a tvrdo narazil do bariéry. Jeho tím má teraz asi dve hodiny, aby dokázal auto opraviť a dal mu šancu v kvalifikácii. Na správy z tábora Scuderie budeme netrpezlivo čakať.

FOM