logo F1online.sk

V prvom tréningu najrýchlejší Hamilton. Odpratať Vettelovo auto trvalo večnosť

Odstavené auto Sebastiana Vettela
© FOM
Milan Kubala
Milan Kubala3. 9. 2021

Najrýchlejší čas prvého tréningu na Veľkú cenu Holandska zajazdil Lewis Hamilton pred domácim hrdinom Maxom Verstappenom a Carlosom Sainzom, ktorí sa o najlepšie kolá piatkového dopoludnia pobili v samotnom závere tréningu. Dnešné jazdy totižto poznačila porucha pohonnej jednotky Sebastiana Vettela.

Sebastian Vettel takmer od začiatku tréningu tímu hlásil technické problémy. Inžinier mu vydal sériu inštrukcií, ktorá mala vec vyriešiť, no keď sa to nepodarilo, Vettel zamieril do boxov. O pár minút sa z nich vynoril, aby odjazdil jedno kolo. Na jeho konci Nemec začal spomaľovať a s vytekajúcim olejom zastavil za výjazdom z boxovej uličky.

Vettel vyskočil z auta energicky, no to bola jediná energická vec na odpratávaní jeho auta. Po tejto scéne sme čakali ďalších 30 minút na to, kým auto opustilo svoje miesto.

Zatiaľ čo maršáli neutralizovali olejovú stopu, ktorú na trati zanechalo auto Sebastiana Vettela, okolo samotného monopostu sa toho veľa nedialo. Napokon vysvitlo, že monopost bol pod prúdom a nebolo bezpečné sa ho dotýkať. Následne prišiel na miesto technik Aston Martinu, ktorý situáciu vyriešil. Dlhá prestávka vyhovovala Sebastianovi Vettelovi, ktorý napokon nemal taký deficit jázd, aký mohol mať.

Pred koncom tréningu nám zostalo len šesť minút jázd, ktoré pripomínali záver prvej časti kvalifikácie. Všetci nasadili mäkkú zmes a už na výjazde z boxov si snažili spraviť odstup od monopostu vpredu. I napriek tomu bola premávka značná, no časy sa zlepšovali.

Ako sme už spomenuli, ten najlepší zajazdil Lewis Hamilton. Max Verstappen zajazdil svoje maximum na pneumatikách, ktoré mali už jeden ostrý pokus za sebou, a zaostal o necelú jednu desatinku. Carlos Sainz uzavrel prvú trojku s takmer identickým časom ako Verstappen. Ani štvrtý Leclerc veľa nestratil.

Valtterimu Bottasovi patrí až piate miesto pred Fernandom Alonsom a Estebanom Oconom. V prvej desiatke skončili ešte Antonio Giovinazzi, Lance Stroll a Pierre Gasly.

Okrem problémov Sebastiana Vettela sme videli aj piruetku v podaní Júkiho Cunodu, ktorý sa roztočil hneď v úvode na studených pneumatikách a s aerodynamickými senzormi na aute. Napokon odjazdil len tri kolá.

https://pbs.twimg.com/media/E-WrN0vXMBc2z4s?format=jpg&name=medium