logo F1online.sk

Prečo Renault nenasadil mladíka z akadémie? Abiteboul argumentuje koronavírusom

Christian Lundgaard
© Twitter/Renault F1 Team
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík8. 7. 2020

Vzhľadom na dopady globálnej pandémie koronavírusu, problémy automobilky i aktuálne trendy na trhu s jazdcami, bol v posledných týždňoch pomerne rozšírený názor, že Renault dá v kokpite konečne aj niektorému z odchovancov svojej akadémie. Bola by to lacná, efektívna a v mnohom i logická voľba. Opak je napokon pravdou a Renault nasadí jedného z najskúsenejších pilotov vôbec, Fernanda Alonsa.

Francúzska automobilka pritom bola v oblasti hľadaní potenciálnych hviezd sveta motoršportu pomerne aktívna. Jej juniorský tím má dnes pod sebou niekoľko veľmi zaujímavých mladíkov. Tými najzaujímavejšími sú prirodzene piloti Formuly 2, vlaňajší nováčik roka Kuan-ju Čou a veľký dánsky talent Christian Lundgaard. Odborníci ich pri hľadaní nástupcu Daniela Ricciarda pochopiteľne nezabudli opomenúť.

Po podpísaní Fernanda Alonsa sa preto naskytá niekoľko otázok. Prvá, či má vôbec význam ďalej financovať juniorský tím, keď je Renault takto aktívny na prestupovom trhu. A druhá, aký bude osud Čoua alebo Lundgaarda, ak v tejto sezóne vzbudia takú pozornosť, že ich do svojich tímov bude chcieť konkurencia. Boss Renaultu Cyril Abiteboul zdá sa kritiku očakával, keďže mal na túto otázku pripravenú odpoveď.

„Je to dôležitá otázka, pretože som trochu predpokladal, že naše rozhodnutie opätovne sa spojiť s Fernandom by sa mohlo javiť ako nedostatok záujmu alebo lojality z našej strany smerom k projektu Renault Sport Academy,“ povedal Abiteboul.

„Ja však chcem, aby bolo úplne jasné, že tomu tak nie je. Cieľom akadémie bolo vyprodukovať jazdca, ktorý sa v roku 2021 stane pilotom Formuly 1. A ktovie, možno sa to napokon stane. Musíme si však priznať, že tohtoročná kríza so sebou priniesla niekoľko dôsledkov, jednou z nich bol odklad štartu a s ním aj odklad možnosti posúdiť výkonnosť Kuan-ju Čoua a Christiana Lundgaarda,“ odôvodnil Abiteboul.

Obaja mladíci však počas prvého víkendu sezóny predviedli, že v tomto roku s nimi vo Formule 2 treba počítať. Čou v Rakúsku absolútne dominantným spôsobom vybojoval pole position a 18-ročný mladík Lundgaard zapísal dvojité body.

„Obaja majú za sebou skvelý víkend, Čou mohol pokojne vyhrať a Christian skončil vo svojich prvých pretekoch v F2 štvrtý, hoci vynechal predsezónne testy. Našu akadémiu teda berieme vážne a plán, najmä pre týchto dvoch, zostáva nezmenený, teda hľadať pre nich cestu do Formuly 1,“ povedal Abiteboul. „Som si istý, že Fernando aj Esteban ich rozvoju pomôžu.“

Slová svojho nového šéfa podčiarkol aj sám Alonso, ktorý považuje rozvoj mladosti v akadémii Renaultu za súčasť svojej misie.

„Dobre si uvedomujem význam Renault Sport Academy a jej dôležitosť. S Cyrilom nemôžem nesúhlasiť. Mladí a talentovaní chlapci sú naša budúcnosť. Svojim skúsenosťami sa pokúsim pomôcť tak veľmi, ako len budem môcť,“ povedal Alonso.

„Viem, aké je moje poslanie, a to nielen v aute, ale aj mimo neho. Pokúsim sa zo seba vydať to najlepšie, jednak na trati, ale tiež chcem pomôcť tímu, aby sa stal svetovým šampiónom. Ak by to bolo so mnou za volantom, bolo by to fantastické. Ak by to bolo s mladším jazdcom niekedy v budúcnosti, budem takisto hrdý,“ dodal Alonso.