logo F1online.sk

Rozčarovaný Vettel: Body? A za čo?

Sebastian Vettel
© Aston Martin
Milan Kubala
Milan Kubala29. 8. 2021

Zaslúžili si piloti v nedeľu hoci len polovičné body, aj keď neodjazdili ani jedno kolo v ostrom pretekovom tempe? Podľa Sebastiana Vettela určite nie. Pravidlo, ktoré to umožňuje, označil za vtip.

Po niekoľkých odkladoch a prerušenom štarte sme mali konečne začať pretekať. Všetky tímy sa v zhone začali pripravovať na reštart, jeden z mechanikov Red Bullu sa ponáhľajúc takmer prizabil, keď sa potkol o stoličku. A napokon pre nič.

Autá odjazdili za bezpečnostným vozidlom tri kolá, aby sa následne vrátili do boxov a späť sa už nevrátili. Ukázalo sa totiž, že sa podmienky na trati vôbec nezlepšili. Podľa predbežných výsledkov pretekov sa však týmto výjazdom podarilo splniť podmienku udelenia polovičných bodov.

Max Verstappen tak mierne ukrojil z náskoku Lewisa Hamiltona v šampionáte, George Russell získal svoje prvé pódium. Spokojný môže byť i Sebastian Vettel, ktorý obsadil piatu priečku. Avšak nebol.

“Toto je tak trochu vtip, nie? To je vtip,” komentoval belgickú frašku Sebastian Vettel. Tomu sa vôbec nepáčilo, že sa udeľovali vôbec nejaké body. “Ak chcete odmeňovať kvalifikáciu, tak by ste mali dostávať body za kvalifikáciu. Čo sme spravili dnes, aby sme si tie body zarobili? Ja neviem.”

Podobne ako ostatní piloti však aj Sebastian Vettel pochválil riaditeľstvo pretekov za to, že si vypočuli pilotov a ich hodnotenia podmienok na trati, podľa ktorých bola viditeľnosť veľmi slabá, na rovinkách dokonca žiadna.

“Bol som piaty a mal som problém niečo vidieť. Musel som sa naozaj snažiť, aby som neprehliadol, kde presne je Daniel. To svetlo zbadáte len veľmi neskoro, vodnej triešte bolo veľa. Predpokladám, že vzadu to bolo ešte horšie,” myslí si Vettel.

Keď mali piloti opäť vyraziť na trať, podľa Nemca už bolo jasné, že sa intenzita dažďa veľmi neznížila. “Keď sme vyšli von, začalo pršať silnejšie, cítil som to. Myslím si však, že prioritou je, že sme boli v bezpečí. Dnes bolo treba prijať ťažké rozhodnutia, nebolo jednoduché vydržať tak dlho a nechať ľudí čakať. Pravdepodobne to však bolo správne rozhodnutie, už sa stmievalo.”

Súvisiace články