logo F1online.sk

Vettel sa po Norrisovej nehode poriadne naštval: Q3 sa ani nemala začať

Sebastian Vettel
© Aston Martin
Milan Kubala
Milan Kubala28. 8. 2021

Belgická kvalifikácia priniesla jeden hrozivo vyzerajúci moment. V Eau Rouge havaroval Lando Norris, tvrdo vrazil do bariéry a svoje auto zošrotoval “na totálku”. Sebastian Vettel sa vo vysielačke poriadne rozohnil a rozhodnutie odštartovať Q3 či neprerušiť jazdy vyčítal riaditeľstvu pretekov aj po kvalifikácii.

Krátko potom, čo inžinier Sebastianovi Vettelovi oznámil, že má kvôli červeným vlajkám spomaliť, keďže Lando Norris havaroval v Eau Rouge, spustil: “Čo som *** hovoril?! Čo som hovoril?! Červená vlajka! Toto nemuselo byť.”

Po kvalifikácii sa Sebastian Vettel stretol s riaditeľom pretekov Michaelom Masim a celú situáciu spoločne prebrali. Keď teda Vettel prichádzal medzi novinárov, bol už o čosi pokojnejší. Odkázal, že riaditeľstvo pretekov by malo viac načúvať jazdcom, maršálom či pozorovateľom, ktorí sú na okruhu.

“Myslím si, že ani Michael nie je hrdý na to, čo sa stalo,” spustil svoj prehovor Sebastian Vettel. “Takto spätne sa ľahko niečo hovorí, ale myslím si, že musíme nájsť spôsob, ako budeme lepšie narábať s informáciami, ktoré máme.”

Riaditeľstvo pretekov samo osebe nemá dostatočné informácie. “V garáži máte veľmi obmedzený pohľad, je to ako sa pozerať z okna. Vtedy netušíte, ako to vyzerá o tri kilometre ďalej. Keď som prešiel Eau Rouge a vyšiel na kopec, tak tam bolo veľa vody. Pýtalo si to tú červenú vlajku.”

“Pravda je však taká, že sa tá časť kvalifikácie nemala vôbec začať. Tí ľudia, ktorí stáli na rovinke Kemmel, boli priamo v strede toho dažďa. Možno sme si ich teda mali vypočuť, alebo si mali vypočuť nás,” odkazuje nemecký pretekár. “Veľa vecí sme mohli spraviť lepšie. Myslím si, že je vždy lepšie byť opatrný o jeden raz viac, ako je treba, než o jedenkrát menej. Je dobré, že sa nikomu nič nestalo, ale pre Landa to mohlo dopadnúť aj inak. Nemyslím si, že tam toho mohol spraviť viac.”

Fanúšikovia sú však na akékoľvek odklady jázd kvôli dažďu citliví a veľmi často sa objavujú reakcie, podľa ktorých majú piloti skrátka zostať v garáži, ak majú obavy o svoju bezpečnosť. Vettel pripomína, že také niečo sa ľahko povie, pokiaľ niekto nebojuje o postup do ďalšej časti kvalifikácie či dokonca o pole position.

“Problém je v tom, že vždy môžete vyhlásiť, že ak sa necítite dobre, tak spokojne môžete zamieriť do boxov. No je to zvláštna situácia, pretože všetci sme v rovnakej pozícii. Nechcete, aby ste vypadli, chcete postúpiť ďalej. To rozhodnutie by nemalo byť ponechané čisto len na nás,” myslí si štvornásobný majster sveta.

Na margo okolností Norrisovej nehody ešte doplnil: “Na začiatku sme odložili kvalifikáciu, keď bolo na trati menej vody. Nerozumiem celkom, prečo sme vtedy nezačali. Ale ako som povedal, po vojne je každý generál. Dôležité je, aby sa to už nezopakovalo.”

Po reštartovaní kvalifikácie sa Sebastianovi Vettelovi podarilo získať piatu priečku. Nemec chcel skončiť ešte vyššie, no to by nemohol spraviť chybu v kole, ktoré malo byť ďaleko rýchlejšie ako tie predchádzajúce.

Spokojnosť je teda len čiastočná. “Áno, až na to posledné kolo. Vo ôsmej zákrute som vyletel z trate. Myslím si, že predbehnúť Daniela by nebol žiaden problém, možno som mal skončiť ešte vyššie.”

“Veľmi ma teší George, ale pravdepodobne niekde okolo neho sme mohli skončiť aj my. V každom prípade je to pre nás skvelý výsledok. Som rád, že do pretekov odštartujeme z takejto slušnej pozície,” pousmial sa nakoniec.

Súvisiace články