logo F1online.sk

Belgickú pole má Verstappen pred neskutočným Russellom. Norris havaroval

Max Verstappen
© Twitter/Red Bull
Milan Kubala
Milan Kubala28. 8. 2021

Belgická kvalifikácia sa stala korisťou Maxa Verstappena, no dnes mohli na pole position skončiť dve prekvapujúce mená: George Russell a Lando Norris. Russell napokon obsadil “len” druhé miesto pred Lewisom Hamiltonom, Lando Norris dopadol o poznanie horšie a v Q3 havaroval.

Max Verstappen si trofej za pole position uchmatol v úplnom závere a z priebežnej prvej priečky zosadil Georgea Russella, ktorému sa vo Williamse podarilo prekonať aj Lewisa Hamiltona na Mercedese. Sedemnásobný majster sveta stratil na svojho krajana 0,013 sekundy, pričom obom chýbali tri desatiny na Verstappenovo kolo 1:59,765.

Dnešnú kvalifikáciu poznačilo počasie, ktoré sa neustále menilo, nuž a takisto nehoda Landa Norrisa, ktorý bol v prvej i druhej časti kvalifikácie najrýchlejší a dnes určite mohol pomýšľať aj na zisk pole position. Britský pretekár havaroval v Eau Rouge na začiatku Q3.

Podmienky na trati sa v týchto chvíľach dramaticky zhoršili a viacerí piloti hlásili aquaplaning. Podľa Sebastiana Vettela bolo na trati skrátka priveľa vody a riaditeľstvo pretekov malo vytiahnuť červené vlajky.

Vettelove slová sa naplnili a trať skutočne zaplavili červené vlajky. Nestalo sa tak však z osobnej iniciatívy riaditeľstva pretekov, ale kvôli spomínanej nehode Landa Norrisa, ktorý smerom do kopca neudržal kontrolu nad svojím autom.

Nasledoval tvrdý náraz. Po niekoľkých otočeniach sa Norrisovo auto zastavilo. Pilot svojmu tímu našťastie oznámil, že je v poriadku. Vtedy sa už Sebastian Vettel hneval vo vysielačke: “Čo som *** hovoril?! Čo som hovoril?! Červená vlajka!” Nemec sa pristavil pri Norrisovi, aby sa uistil, že sa mu nič nestalo.

Norris musel byť prevezený do nemocnice. Po nehode si držal lakeť. Britského jazdca čaká röntgen.

Skvelú formu McLarenu na vode potvrdil Daniel Ricciardo štvrtou priečkou. Ide o ďalší dôkaz toho, že Lando Norris mohol skutočne zaútočiť aj na prvú priečku, veď Ricciardo celý víkend výrazne strácal na svojho kolegu. Opäť.

Sebastian Vettel má piatu priečku. Tentoraz sa naplnili Nemcove slová z piatka, že ak bude pršať, tak Aston Martin vo svojom aute toho môže nájsť aj viac ako v piatok. Nuž a vo včerajších tréningoch z toho bolo siedme a ôsme miesto.

Za Sebastianom Vettelom skončili Pierre Gasly, Sergio Pérez, Valtteri Bottas, ktorý v nedeľu príde o päť priečok. Lando Norris však takmer určite vyštartuje z boxov — ak vôbec —, čo Bottasa zrejme posunie o jednu pozíciu dopredu.

Esteban Ocon je deviaty.

Do prvej desiatky sa neprebojovalo ani jedno Ferrari. Charles Leclerc skončil tesne pred bránami Q3 a po kvalifikácii sa hneval na svoj tím za to, ako zmanažoval Q2. Carlos Sainz získal trinástu priečku za Nicholasom Latifim, ktorý môže byť spokojný s postupom do Q2.

Fernando Alonso sa v aute necítil dobre, náročné podmienky Alpinom skrátka nevyhovovali. Ako sme spomenuli už v Kvalifikačnom ťaháku Niké, Alpiny stavili na veľmi efektívne nastavenie určené na maximálnu rýchlosť na rovinkách. V daždi im chýbal prítlak.

Lance Stroll skončil pätnásty a rovnako ako Valtteri Bottas príde o päť miest.

https://pbs.twimg.com/media/E94yLF7WQAMbmzH?format=jpg&name=medium