logo F1online.sk

Prezident FIA po Belgicku avizuje možné úpravy pravidiel

Sergio Pérez
© Twitter/Red Bull Racing
Ladislav Király
Ladislav Király31. 8. 2021

Prezident Medzinárodnej automobilovej federácie (FIA) Jean Todt oznámil, že pravdepodobne príde k prehodnoteniu niektorých pravidiel Formuly 1. Napríklad toho, že na bodovanie je potrebné odjazdiť iba dve kolá.

Presne takto to v nedeľu zvládol Max Verstappen, ktorý vyhral a tým pádom aj bodoval vďaka kvalifikácii. V pretekoch sa už len vozil za safety carom a aj to len krátku chvíľu.

„Tohtoročná Veľká cena Belgicka pripravila pre majstrovstvá sveta F1 veľké výzvy,“ uviedol Todt vo svojom stanovisku. „Okná, ktoré malo počasie podľa meteorológov ponúknuť, sa v priebehu dňa napokon nevyskytli. A aj keď sa v samom závere dňa objavilo malé okno a pokúsili sme sa štartovať, podmienky sa opäť rýchlo zhoršili.“

Francúz následne pripomenul, že podmienky sa postarali o výrazné zhoršenie viditeľnosti. „Za autami bolo množstvo vodnej triešte a preteky sme nemohli absolvovať tak, aby sme mali bezpečné podmienky pre jazdcov, maršálov a rovnako ani pre odvážnych divákov, ktorí v daždi čakali mnoho hodín a ktorých mi je veľmi ľúto.“

„Komisári FIA na základe Medzinárodného športového kódexu súťaž prerušili v záujme toho, aby získali viac času a tým pádom aj väčší potenciál na to, aby fanúšikovia F1 videli preteky. Tie však napriek úsiliu po niekoľkých kolách za safety carom nemohli byť reštartované a treba povedať, že platné pravidlá boli správne uplatnené,“ pokračoval Todt.

Problém je však v tom, že platné pravidlá asi nie sú nastavené najšťastnejšie. „FIA si spolu s Formulou 1 a tímami na pravidlá pozorne posvieti a uvidíme, čo sa vieme naučiť a čo vieme do budúcnosti zlepšiť. Nálezy, vrátane záležitosti týkajúcej sa udeľovania bodov, budú agendou ďalšieho zasadnutia Komisie F1, ktoré sa uskutoční 5. októbra,“ dodal Jean Todt.

Súvisiace články