logo F1online.sk

V druhom tréningu najrýchlejší Verstappen, ktorý však havaroval

Max Verstappen
© FOM
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík27. 8. 2021

Druhý voľný tréning na Veľkú cenu Belgicka bol pravým opakom toho prvého. Miesto pokojného priebehu bez incidentov sme boli svedkami dvoch červených vlajok. O prvú sa svojou haváriou postaral Charles Leclerc, o druhú Max Verstappen, ktorému tiež patrí najrýchlejší čas piatkového popoludnia.

Druhý tréning začal podobne ako ten prvý – na pneumatikách do prechodných podmienok. Avšak podobne ako v tom prvom, ani tentoraz sme na nich dlho nevydržali. Trať bola v podstate suchá, tímy preto rýchlo prezuli a až do konca tréningu bolo sucho, dokonca aj slnečno.

O najrýchlejšie časy sa podľa očakávania preťahovali piloti Mercedesu a Max Verstappen. Red Bull v priemere strácal v prvom a treťom sektore pol sekundy, avšak v tom druhom dokázal získať všetko späť a patrí mu najrýchlejší čas. Rozostupy sú však nesmierne vyrovnané a trio Verstappen – Bottas – Hamilton sa na najdlhšom okruhu v kalendári zmestilo do jednej desatiny.

Potešil nás nielen vyrovnaný boj na čele, ale aj réžia, ktorá po dlhom čase opäť ukázala pohľad z tzv. Driver’s Eye kamery. Tú mal vo svojej helme Fernando Alonso.

Posledných dvanásť minút bolo plných akcie. Najprv nezvládol svoje Ferrari v sekcii Les Combes Charles Leclerc a skončil v bariére. Maršali monopost Scuderie rýchlo upratali, červené vlajky tak trvali len asi tri minúty. Po reštarte sa na trať vydali všetky tímy v snahe pozbierať posledné kolá. Prejazd sekciou Les Combes však nezvládol ani Max Verstappen, ktorý sa taktiež obtrel o múr. Holanďanovi sa to „podarilo“ zadnou časťou auta, čo je pre prevodovku a pohonnú jednotku vždy nebezpečnejšie.

Opäť preto zaviali červené vlajky a tréning už nebol reštartovaný.

FOM