logo F1online.sk

V prvom tréningu najrýchlejší Valtteri Bottas

Valtteri Bottas
© Twitter/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík27. 8. 2021

Prvý belgický tréning nám začal za mierne daždivého počasie. Tímy preto v opatrnosti obuli pneumatiky do prechodných podmienok. Trať však nebola príliš mokrá a zakrátko uschla. Prvý voľný tréning teda môžeme označiť ako suchý a tímy si v jeho priebehu splnili svoje testovacie programy. Najrýchlejší čas zajazdil Valtteri Bottas.

Kým Bottasa nájdeme na čele výsledkovej listiny, jeho tímový kolega Lewis Hamilton je až osemnásty. To má hneď dva dôvody. Prvý a ten dôležitejší je, že sedemnásobný šampión mal na aute balík s vyšším prítlakom a väčšími krídlami. Kvôli tomu bol rýchly v prostrednom sektore, ale v prvom a treťom masívne strácal. Druhým dôvodom je, že mu jeho najrýchlejší pokus zmaril v záverečnej sekcii incident s Nicholasom Latifim. Kanaďan zrejme netušiac, že sa Hamilton nachádza po jeho boku, vytlačil pilota Mercedesu až do trávy. Zaobišlo sa to však bez kontaktu.

Druhý najrýchlejší čas voľného tréningu zajazdil Max Verstappen, ktorý sa dlho držal v čele, napokon však nedokázal odpovedať na Bottasov najrýchlejší pokus. Tretie miesto patrí Pierrovi Gaslymu. Štvrté a piate miesto obsadili piloti Ferrari.

Inak sa tréning zaobišiel bez významnejších udalostí. Pár výjazdov mimo trať sme síce videli, ale jediným, kto svoj monopost poškodil aj fyzicky, bol Kimi Räikkönen. Fínsky veterán predviedol naozaj neobvyklú, dá sa povedať až juniorskú chybu, keď svoj monopost obtrel o múr v nájazde do boxovej uličky. Pri krátkom pohľade bolo na jeho aute viditeľných niekoľko poškodení.

FOM