logo F1online.skF1online.sk

Vettel sa vracia k svojej diskvalifikácii, privítal by benevolentnejšie pravidlá

Sebastian Vettel
© Aston Martin
Milan Kubala
Milan Kubala26. 8. 2021

Emócie a spomienky z maďarských pódiových osláv už Sebastianovi Vettelovi nik nevezme, no s bodmi a trofejou sa rozlúčiť musel. Pre nedostatok paliva v nádrži bol totižto diskvalifikovaný. Nemec by privítal, keby sa pravidlá zmenili a vzali do úvahy aj prípady, kedy zlyhá technika.

Keď sa FIA pustila do popretekových technických previerok, zistila, že z monopostu Sebastiana Vettela vykvapkali len tri decilitre paliva, hoci pravidlá požadujú aspoň jeden liter. V Aston Martine boli presvedčení, že palivová pumpa je chybná a niekde v nádrži to zvyšné palivo je. Ako však neskôr ukázalo vyšetrovanie, ono tam zrejme v dôsledku úniku v skutočnosti nebolo.

“Keď sa pozriem dozadu, tak je to jasné. Pravidlá sú také, aké sú, a my sme boli diskvalifikovaní,” uvedomuje si krutú realitu Sebastian Vettel. “Keď sa však pozerám dopredu, je to veľmi trpké. Za tých okolností, ktoré poznám najlepšie, keďže som to bol práve ja, kto na ne doplatil — a neželám to nikomu —, si myslím, že by bola namieste väčšia tolerancia.”

FIA požaduje vzorku o objeme jedného litra z jednoduchého dôvodu, a síce, aby mohla vykonať kontrolu toho, že palivo spĺňa všetky technické predpisy. Tímy by v opačnom prípade mohli špekulovať, nasadiť zakázané palivo a na konci pretekov ho minúť všetko, aby na kontrolu žiadne nezostalo.

Vettelových 300 ml stačilo na to, aby sa overilo jeho zloženie, takže chýbajúce palivo bolo problémom čisto len z pohľadu objemu. Ako to vyriešiť? “Neviem, ako a čo presne by sme mali napísať na papier. To je na iných, aby na to prišli.”

V každom prípade boli v Aston Martine prekvapení, keď vyšetrovanie ukázalo, že sa palivo “vyparilo”. “My ako tím sme získali skvelý výsledok a veľa bodov, takže je to veľké sklamanie. Ale neviem, že by sme toho mohli spraviť viac. Počas pretekov sme mali palivo pod kontrolou, alebo sme si to aspoň mysleli. Až na úplnom, úplnom konci, myslím, že to bolo v poslednom kole, sme zistili, že niečo asi nie je v poriadku.”

“Všetci sme boli veľmi prekvapení z toho, že v aute nebolo palivo. My sme nevedeli, že máme problém. Keď sme sa pozreli, palivo nebolo v aute, ale my sme si mysleli, že tam je. Je to trpké, pretože si nemyslím, že by sme z toho mali nejakú výhodu, nuž a nebol v tom žiaden úmysel. Nevedeli sme vysvetliť, prečo zostalo v aute tak málo paliva. Niečo sa počas pretekov muselo stať, nejaký únik alebo niečo, kvôli čomu tam to palivo skrátka nebolo.”

“Je to trpké, ale také sú pravidlá. Musíme to akceptovať a ísť ďalej. Pre nás to bol veľký deň, pretože sme získali veľa bodov. Ale máme pred sebou ešte veľa pretekov, v ktorých sa môžeme pokúsiť tie body vydolovať,” nevzdáva sa Vettel.

A hoci Aston Martin musel dodatočne preposielať trofej do továrne v Brackley spolu s kopou majstrovských bodov, spomienky štvornásobného majstra sveta to nenarušilo. “Kde je tá trofej, to netuším, Odvtedy som ju nevidel, takže niekde byť musí. Šampanské sme však dorazili už v nedeľu večer, takže to je fuč.”

“Bol som na pódiu, zažil som ten pretekový ošiaľ. Je to len o tom, že nakoniec si nemôžete vziať svoju odmenu, a síce trofej a body. Myslím si, že v tom je to sklamanie. Ale v tej chvíli som tam bol, zažil som tie emócie a bol to skvelý deň. Keď sa pozriem späť, mám pekné spomienky. Samozrejme, v ústach aj miernu pachuť, keďže viem, že sme boli diskvalifikovaní,” uzavrel maďarskú veľkú cenu Vettel.

Súvisiace články

Diskusia