logo F1online.skF1online.sk

Schumacher: Zisk bodov by bol obrovským bonusom

Mick Schumacher
© Haas
Milan Kubala
Milan Kubala26. 8. 2021

Úradujúci šampión Formuly 2 Mick Schumacher nemôže v kráľovnej motoršportu veľmi vyskakovať. V monoposte Haasu má za úlohu sa len učiť, body sú na väčšine veľkých cien v nedohľadne. Nuž a v druhej polovici aktuálneho ročníka to podľa neho nebude iné, aspoň nejaké umiestnenie v bodovanej desiatke by považoval za obrovský úspech.

Obyčajne tak Schumacher zvádza súboje len s kolegom Nikitom Mazepinom, s ktorým uzatvárajú štartové pole. Doposiaľ najlepším výsledkom pre Haas je dvanásta priečka Micka Schumachera z nedávnych pretekov v Budapešti.

S trojbodovou stratou na Alfu Romeo a desaťbodovým mankom na Williams to vyzerá tak, že pozícia Haasu je spečatená. V tíme ani nehovoria o zisku deviatej či ôsmej priečky v Pohári konštruktérov ako o svojom cieli.

“Ak na konci sezóny zbadáme, že sme v kvalifikácii bližšie ku Q2 a bodom — aj keď možno nie konzistentne —, tak to podľa mňa bude pre nás úspech,” vyslovil sa Mick Schumacher v interview pre motorsport.com. “Samozrejme, získať body by bol obrovský bonus. V to naozaj dúfame.”

“Niektoré súťažné víkendy budú určite šialenejšie ako iné, nuž dúfam, že sa ocitneme v súboji o tieto body. Ale opäť opakujem, že by to určite nebola žiadna tragédia, keby sme žiadne body nezískali, pretože sme vždy vedeli, že toto bude ťažký rok,” uvedomuje si syn sedemnásobného majstra sveta.

V Haase hovoria o aktuálnej sezóne otvorene ako o “prechodnom roku”. Až v budúcom ročníku sa chcú posunúť vyššie, podľa Günthera Steinera by v tíme chceli dokonca prekonať svoje výsledky zo sezóny 2016.

V aktuálnom šampionáte od svojich jazdcov chce, aby sa toho naučili čo najviac. Schumacher to robí aj tak, že si svoje výkony porovnáva s výkonmi pilotov Williamsu. “Pre mňa to už veľmi skoro v tejto sezóne začalo byť o tom, ako sa dostať do pozície, kde by som mal rôzne ciele.”

“Na začiatku to možno bolo porovnávanie sa s Nicholasom, potom to prerástlo do toho, že sa možno porovnávam s Georgeom. Snažil som sa dorovnať jeho pretekové tempo. Myslím si, že toto bola pre mňa príležitosť posunúť sa dopredu a rásť.”

“Samozrejme, my sme dvaja nováčikovia, ale stále sa jeden od druhého môžeme niečo naučiť,” pokračuje už na margo jeho a Mazepina. “A dúfam, že v budúcej sezóne budeme bojovať aj s chlapcami vpredu.”

Schumacher napokon prezradil, že najviac energie mu dodávajú súboje s Williamsom, aj keď sú to niekedy boje na diaľku. “To zadosťučinenie cítite v tom, že aj keď máte ťažšie ovládateľné auto alebo možno auto, ktoré nie je tak dobre vyvinuté, tak občas sme schopní bojovať s Williamsom. Toto ma naozaj motivuje. Preto prichádzam do práce skoro a odchádzam neskoro — vďaka tomu viem, že som spravil maximum pre to, aby sme boli tak blízko, ako to je len možné.”

Súvisiace články

Diskusia