logo F1online.sk

Honda nevylučuje opätovný návrat do F1

Honda, ilustračné
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala24. 8. 2021

Japonský dodávateľ pohonných jednotiek tento rok uzavrie svoj sedemročný stint vo Formule 1, možno i triumfom. Z tohto pohľadu je určite škoda, že Honda odchádza práve v čase, keď sa jej začalo dariť, no na podobné odchody sme u nej už zvyknutí. A možno sa jedného takého dočkáme opäť; v Sakure totižto nevylučujú, že sa do F1 v relatívne blízkej budúcnosti vrátia.

Honda odchádza z kráľovnej motoršportu už štvrtýkrát. Keď takto opúšťala formulové okruhy naposledy, prenechala Brawnu monopost, s ktorým napokon pohodlne získal majstrovskú korunu. Teraz bude ovocie jej práce zbierať Red Bull a azda iný motorový partner, ktorý sa s červenými býkmi spojí na najbližšie roky. Počas nich bude vývoj zmrazený, takže Honda by v prípade zotrvania v F1 nemusela intenzívne investovať.

“Všetci hovoria, že je to škoda. Niektorí sa dokonca pýtajú, či sa ten náš odchod ešte nedá zvrátiť,” priznáva Masaja Nagai, šéf Hondy pre motoršport, pre japonskú odnož portálu motorsport.com.

Rozhodnutie sa nezmení, nech už sú tohtoročné výsledky akékoľvek dobré, pokračuje. “Odteraz budeme investovať naše vývojové zdroje do uhlíkovej neutrality, o tomto som už dávnejšie hovoril. Naša vízia sa nezmenila, nebudeme prehodnocovať náš odchod.”

Inžinieri, ktorých Honda doteraz potrebovala na súboj s Mercedesom, sa tak konečne budú môcť venovať z pohľadu Hondy dôležitejším veciam. Avšak záverečnú časť svojej práce v F1 chcú dokončiť poctivo. “Preto sú všetci nadšení z tejto sezóny a myslím si, že preto sa nám podarilo získať takéto výsledky. A táto sezóna sa ešte neskončila. Chceme pretekať bez toho, aby sme mali nejaké výčitky. Tento rok do toho dáme maximum a chceme, aby to všetci fanúšikovia videli až do konca.”

V budúcej sezóne tak bude Red Bull pokračovať s motormi Hondy, no tie dostanú iné oficiálne meno. Avšak logá Hondy sa na autách ešte môžu objaviť, hoci nie v pozícii dodávateľa motorov, prezrádza Nagai: “Už nebudeme dodávateľmi motorov, takže sa nebudeme snažiť niekam pretlačiť logo Hondy. Či sa objaví naše logo na monoposte v pozícii sponzora? V tejto veci sme sa ešte nerozhodli.”

Nuž a čo bude potom? To momentálne nik nevie vrátane Hondy. Tá sa na rokovaniach ohľadom nových technológií nezúčastňuje, no to neznamená, že sa v horizonte piatich rokov nevráti. “Nezapájame sa do týchto rokovaní. Už sme verejne oznámili, že vo Formule 1 nebudeme pôsobiť. Ak by sme sa teraz začali baviť o roku 2025 či ďalších rokoch, nebolo by to dôveryhodné vyhlásenie. Preto sme sa rozhodli od toho upustiť.”

“Pohonné jednotky sa budú meniť v roku 2025 alebo 2026. Vďaka vývoju v oblasti uhlíkovej neutrality sa tiež môže zmeniť štýl pretekania,” dodáva Masaja Nagai. “Ak nám to bude vyhovovať, môžeme zvážiť, že tu budeme opäť pôsobiť. Taký moment môže prísť, no momentálne to nie je téma číslo jedna.”

Súvisiace články