logo F1online.sk

Cleara ohromila Leclercova mentálna odolnosť: Prestup do Ferrari bol zastrašujúci aj pre Vettela

Charles Leclerc
© Scuderia Ferrari Press Office
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík16. 8. 2021

Posledný hosť tradičného podcastu Beyond The Grid bol naozaj zaujímavý. Ostrieľaný inžinier Jock Clear sa v ňom rozpovedal na viaceré témy. Jednou z nich bol aj Charles Leclerc. Clear s monackým mladíkom pracoval po jeho príchode do Ferrari a pomohol mu dostať zo seba a svojho auta maximum. Patrí teda k ľuďom, ktorý ho poznajú najlepšie.

Clear už v kariére pracoval s mnohými veľkými menami, ktoré mali svoje silné stránky i svoje slabiny. Čo ho však na Leclercovi ohromilo najviac?

„Mentálna odolnosť,“ odpovedal okamžite Clear. „Ak by ste predo mňa položili zoznam jazdcov, s ktorými som vo svojej kariére pracoval a mám povedať jednu najlepšiu vlastnosť každého z nich, u Charlesa by to bola mentálna odolnosť. V tomto smere je jeho sila ohromujúca.“

Podľa Cleara Leclerc túto svoju vlastnosť dokazuje počas celej svojej kariéry vo Formule 1. Pripojiť sa k Ferrari ako 21-ročný chalan s ročnou skúsenosťou vo Formule 1, je podľa ostrieľaného inžiniera naozaj „zastrašujúce“. Charles však už od prvého dňa dokázal zvládnuť všetko, čo sa mu postavilo do cesty. Ako príklad použil Monačanove kvalifikačné výkony.

„Prísť v takom mladom veku do Ferrari je naozaj zastrašujúce, no nie? Platilo to aj pre Sebastiana Vettela, ale ten prišiel do tímu ako štvornásobný majster sveta. Boli časy, keď Charles nebol tým najrýchlejším jazdcom, prišli preteky, v ktorých mal problémy. Niekedy napríklad bola degradácia pneumatík uňho dvakrát vyššia než u jeho kolegu,“ spomína Clear.

„Je však naozaj superrýchly. Vidíme to na jeho kvalifikáciách. Podľa mňa sú práve tie dobrým príkladom jeho mentálnej odolnosti, pretože práve kvalifikácia je čas, kedy musíte podať ten najlepší výkon. Je to niečo ako postaviť sa na penalty v rozstrele na majstrovstvách Európy. Taký vysoký je ten tlak. Nemôžete si povedať ‚teraz to nevyšlo, ale nabudúce to bude lepšie‘,“ hovorí Clear.

Zostáva už len posledná otázka, je Leclerc pripravený na boj o titul? Predsa len, Charles ešte túto skúsenosť vo Formule 1 nemá a ťažko porovnávať kvalifikačný tlak so súbojom o titul.

„Moja prvotná reakcia by bola ‚Bože áno, je absolútne pripravený‘. Musíte však uvážiť, že tlak majstrovského boja sa nedá k ničomu prirovnať. Je to úplne iná úroveň tlaku. Môžem však povedať, že v doterajšom priebehu kariéry sa dokázal vyrovnať so všetkým ostatným. Áno, urobil chyby, ale tie robia všetci jazdci,“ hovorí Clear.

„Dobre vieme, že aj Max vo svojej kariére urobil veľa chýb, ale nikto dnes nepovie, že nie je pripravený na majstrovský boj. Charles doteraz zvládol každú výzvu, ktorá sa mu postavila do cesty a bol dostatočne silný, aby sa po svojej chybe otriasol a šiel ďalej.“

„Bojovať o titul s jazdcami ako Lewis alebo Max bude vždy ťažké. Urobíte chyby, stratíte nejaké body, ale dokážete sa s tým vyrovnať? Podľa mňa sa s tým Charles určite vyrovnať dokáže. Nezrúti sa, keď mu nevyjde kvalifikácia a bude musieť štartovať trinásty. Skrátka to prehltne, vysporiada sa s tým a o dva týždne neskôr bude na pole position,“ uzavrel Clear.

Súvisiace články