logo F1online.sk

Newey považuje snahy Mercedesu zakázať vychytávky Red Bullu za kompliment

Adrian Newey
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala8. 8. 2021

Christian Horner s Helmutom Markom po sprísnení testov flexibility zadných krídel nenechali na Mercedese ani nitku suchú. Adrian Newey celý tento spor pozeral len z úzadia. Ako technik, ktorý sa svojimi riešeniami postaral o to, že prišli na pretras aj zadné krídla, však snahu zakázať ich vníma skôr ako kompliment.

Sága flexibilných zadných krídel je už dávno za nami, podobne aj otázka bezpečnosti pri zastávkach v boxoch, pri ktorých Red Bull vždy podával špičkové výkony. Končíme? Do konca sezóny sa nám ešte pár vecí objaviť môže. Helmut Marko pred pár dňami avizoval, že Red Bull má v hľadáčiku pohonnú jednotku Mercedesu, ktorá má vraj šikovným chladením možno až na hranici pravidiel v kľúčových momentoch pilotom dodávať extra výkon.

Zaujímavosťou však je, že o takéto výpady sa snažia zväčša len top tímy, a takmer vždy tým mieria na najväčšieho konkurenta v boji o titul. “Je úplná pravda, že top tímy sa zaujímajú len o to, čo robia ich hlavní rivali. Nerobia si veľké starosti z toho, čo robí stajňa na chvoste štartového roštu,” hovorí Adrian Newey.

Príkladom toho sú už spomínané krídla. “Vezmime si nedávne flexibilné zadné krídla. Vtedy sme neboli jediní, kto by toto využíval. Alfa Romeo a myslím, že ešte jeden tím robili presne to isté. Mercedes potom začal robiť okolo toho humbuk. Oni si nerobili starosti kvôli tomu, čo robila Alfa. Mali obavy z toho, či my na tom nejako nezarábame.”

“Svojím spôsobom sa na to dá hľadieť ako na istú formu komplimentu. A my sme to už predtým zažili počas šampionátových súbojov s Ferrari. Vtedy taktiež prebiehali rôzne ťahanice ohľadom flexibility, v tom čase sa však mierilo hlavne na prednú časť,” spomína na začiatok minulého desaťročia a víťazstvá Sebastiana Vettela Newey.

“Je to teda prirodzené. My takisto budeme pozorným okom sledovať, čo robí Mercedes, a či zbadáme niečo, čo robia, a do čoho by sme mohli aj my zabŕdnuť. Je to prirodzené. Nikdy sa mi nepáčila tá analógia s vojnou, ale je to obstojné prirovnanie a tak to poviem: Vo vojne sa pozeráte na každý jeden aspekt, na ktorý môžete, aby ste si vylepšili svoju pozíciu,” dodal.