logo F1online.sk

Aston Martin podal odvolanie, prvé vypočutie bude v pondelok

Sebastian Vettel
© Aston Martin
Milan Kubala
Milan Kubala6. 8. 2021

Aston Martin už v nedeľu avizoval, že s diskvalifikáciou Sebastiana Vettela nesúhlasí. FIA preto upovedomil o tom, že má záujem odvolať sa, no na oficiálne podanie odvolania mal ešte 96 hodín. Táto lehota uplynula vo štvrtok večer presne v čase, keď Aston Martin na sociálnych sieťach potvrdil, že dokument zaslal Medzinárodnej automobilovej federácii.

Až teraz sa teda začína odvolací proces. Komisári budú skúmať argumenty Aston Martinu a na základe nich aj monopost, ktorý je momentálne zapečatený v garážach FIA vo Francúzsku. O bližšom časovom rámci procesu by nás mala neskôr informovať samotná FIA.

Či sa podarí Aston Martinu zvrátiť verdikt v porušení pravidla, ktoré má absolútne jasné znenie, je teraz otázne a viaceré osobnosti padoku majú vážne pochybnosti. Napríklad Ralf Schumacher sa nechal počuť, že ani nerozumie, prečo sa tím zo Silverstonu unúva.

Pravidlá totižto hovoria o tom, že v každom momente podujatia musí byť účastník schopný poskytnúť vzorku paliva o objeme jedného litra, čo Aston Martin nedokázal. FIA chce týmto pravidlom predísť využívaniu nelegálnych palív. Vďaka tomu, že je stanovený minimálny objem vzorky, sa tím nemôže pokúšať minúť všetko potenciálne ilegálne palivo tak, aby na technickú kontrolu žiadne nezostalo.

Ďalším argumentom by mohol byť fakt, že sa Aston Martin pokúšal zrýchliť svoj monopost tým, že do auta úmyselne natankoval menej paliva. Podľa Damona Hilla chýbajúci necelý liter sa mohol postarať o výhodu 0,0175 sekundy na jedno kolo, čo by sa počas 70-kolových pretekov nazbieralo na približne 0,875 sekundy.

Aston Martin však tvrdí, že toto obvinenie nemá žiadnu váhu, pretože v monoposte zostalo až 1,74 litra paliva. Podľa počiatočných informácií malo robiť problémy palivové čerpadlo, ktoré z doposiaľ nám neznámych príčin nedokázalo z nádrže vytiahnuť zvyšného 1,44 litra. FIA dostala vzorku len o objeme 300 ml.

“Po Sebastianovej Vettelovej jazde a zisku druhej priečky na VC Maďarska v nedeľu 1. augusta bol vylúčený z výsledkov, keď po pretekoch nebolo možné odobrať z jeho auta palivovú vzorku o objeme jedného litra,” napísal tím vo svojom stanovisku. “Neobjavili sa a neobjavujú sa žiadne hypotézy, že by Vettelov monopost profitoval z výkonnostnej výhody plynúcej z tohto údajného porušenia pravidiel, ani že by šlo o úmysel.”

“Keďže dáta tímu indikovali, že v aute bol po pretekoch viac ako jeden liter paliva — podľa dát 1,74 litra —, tím si okamžite vyhradil právo odvolať sa,” píše ďalej Aston Martin. Následne prezradil, že okrem štandardného odvolacieho procesu sa bude snažiť zvrátiť výsledok aj inak.

A to žiadosťou o preskúmanie rozhodnutia. Ide o rovnaký krok, aký po Veľkej cene Veľkej Británie podnikol Red Bull vo veci kolízie Maxa Verstappena a Lewisa Hamiltona. V tomto prípade musí tím priniesť “závažné a relevantné nové dôkazy”, ktoré v čase rozhodovania komisári nemali k dispozícii.

“Okrem odvolania sme požiadali aj o preskúmanie, keďže sme objavili významné nové dôkazy, ktoré sú relevantné k trestu, a neboli k dispozícii v čase rozhodovania komisárov,” doplnil tím.

Aktualizované 17:00. Komisári budú v pondelok o 15:00 rozhodovať o žiadosti Aston Martinu o preskúmanie rozhodnutia, ktoré viedlo k Vettelovej diskvalifikácii. Tím musí predložiť “nové, relevantné a závažné” dôkazy, ktoré komisári nemali v nedeľu k dispozícii. Ak Aston Martin uspeje, komisári budú o diskvalifikácii rozhodovať opäť aj s týmito novými dôkazmi.

Dodajme, že okrem tohto procesu má Aston Martin ešte druhého žolíka, keďže podal i štandardné odvolanie.