logo F1online.sk

Latifi je hovno, pospevoval si Ticktum po vyhadzove z Williamsu

Dan Ticktum
© Twitter/Carlin
Milan Kubala
Milan Kubala3. 8. 2021

Britský pretekár Dan Ticktum je magnetom na kontroverzné momenty. V uplynulých dňoch pridal do svojej utešenej zbierky ďalšie dva, pričom v jednom z nich sa stal terčom jeho posmeškov pilot Formuly 1 Nicholas Latifi. Neprekvapí teda, že Williams Ticktuma pred pretekmi v Maďarsku vyhodil zo svojej akadémie.

Dan Ticktum až do minulého týždňa pôsobil vo Formule 2 ako člen jazdeckej akadémie Williamsu, ktorej súčasťou sa stal v roku 2019. V tíme z Grove zároveň plnil úlohy rezervného a testovacieho jazdca, pričom vďaka slušným výkonom v juniorskom šampionáte sa o ňom čoraz častejšie začalo hovoriť aj v súvislosti s Formulou 1.

Potom sa však jeho väzby na Williams pretrhli. Podľa portálu racingnews365.com sa Williams rozhodol 22-ročného pilota prepustiť. Malo ísť o reakciu na bližšie nešpecifikované sťažnosti od človeka, ktorý ani nebol súčasťou padoku.

Až po Ticktumovom vyhadzove sa odohral ďalší z Britových kiksov. Približne 1500 fanúšikov, ktorí sledovali jeho prenos z hry Call of Duty, si vypočuli, ako si Ticktum na melódiu Scooby Doo pospevuje: “Doo-be-doo-be-doo, Latifi is poo.” Čo môžeme voľne preložiť ako “Latifi je hovno”. Ticktum vzápätí poznamenal, že Rosberg je zas “podvodník”.

Následne si opäť zanôtil a spýtal sa: “Prečo mi je to stále smiešne?” Vtom sa jeden z divákov nezdržal a Ticktumovi pripomenul, že zatiaľ čo on je vo Formule 2, Nicholas Latifi sa už dostal do F1.

To Ticktuma tak napálilo, že divákovi okamžite udelil ban. “Je starší ako ja, zaplatil si za to, aby sa tam dostal,” reagoval podráždene. “Imbecil. *** idiot. Choď preč, nechcem mať nikoho takého na mojom kanáli. Dovidenia!”

Ticktumov spoluhráč sa následne spýtal, či nie je lepšie byť najlepším vo Formule 2 ako najhorším v F1. “Toto nie sú divízie, to nie je ako 1. liga a Premier League, tu sa posúvate rebríčkom. Len preto, že sa v motoršporte nedostanete do Formuly 1, tak to neznamená, že ste neboli dosť dobrí na to, aby ste sa tam dostali, viete ako to myslím?”

Iróniou je, že Ticktumova kritika na Latifiho adresu prišla v ten istý deň, keď kanadský pretekár získal svoje prvé body v kariére za siedme miesto.

https://pbs.twimg.com/media/E74Lk6lX0AMyjq0?format=jpg&name=large

V každom prípade má Ticktum v niečom pravdu. Do Formuly 1 sa nedostanete len vďaka talentu, okrem neho sa môže zísť, ak si nespálite všetky mosty a viete sa držať pod kontrolou. To sa Ticktumovi veľmi nedarí.

V roku 2015 napríklad dostal dvojročný zákaz činnosti v motoršporte za to, že počas výjazdu bezpečnostného vozidla predbehol desať monopostov ignorujúc trinásť žltých vlajok, štyri dvojité žlté vlajky, pätnásť tabúľ s nápisom safety car, len aby dobehol svojho súpera Rickyho Collarda a úmyselne do neho nabúral.

Kariéru reštartoval v roku 2017, vyhral ocenenie McLaren BRDC Autosport Award a aj preteky v Macau. O rok neskôr ukončil Európsky šampionát F3 na druhej priečke za Mickom Schumacherom, ktorého nepriamo obvinil z toho, že v jeho aute nebolo všetko s kostolným poriadkom. Jeho rýchlosť označil za “zaujímavú”. “Bojujem vopred prehratý boj, pretože moje priezvisko nie je Schumacher.”

Po prestupe do japonskej Super Formuly sa mu prestalo dariť a Red Bull ho v roku 2019 už po troch podujatiach vylúčil zo svojho programu. Vtedy Ticktum tvrdil, že jeho výkony utrpeli kvôli poškodenému šasi. V tomto čase sa objavili aj špekulácie, že Ticktum mal napadnúť jedného z tímových inžinierov.

Minulý rok sa zas negatívne zviditeľnil v Silverstone, kde sa na rovinke Hangar stretol bok po boku s Arťomom Markelovom a Louisom Delétrazom, ktorý ich oboch obehol. “Nabudúce, keď tento *** skúsi podobný kamikadze ťah, tak doňho nabúram!”

V roku 2019 Dan Ticktum uviedol, že ak sa nedostane do Formuly 1, tak s najväčšou pravdepodobnosťou “zabudne na motoršport”. Nikdy nie je neskoro začať…