logo F1online.sk

Komisári zverejnili “opravenú finálnu klasifikáciu”, Vettel opäť bez bodu

Po štarte VC Maďarska 2021
© Twitter/McLaren
Milan Kubala
Milan Kubala2. 8. 2021

Z toľkých zmien vo výsledkoch Veľkej ceny Maďarska sa nám už začína točiť hlava. Klasifikácia pilotov sa od konca pretekov stihla ešte v nedeľu zmeniť dvakrát, nuž a v pondelok podvečer pribudol ďalší zásah. Vettel opäť vypadol z pódia.

Sebastian Vettel dorazil do cieľa na druhej priečke, no svoj monopost odstavil v dvanástej zákrute. To je pre FIA ako červené súkno hovoriace, aby v prvom rade skontrolovala palivové vzorky takéhoto monopostu. A v tomto prípade narazila na problém.

Technikom FIA sa z auta nepodarilo dostať viac ako 300 ml paliva, no pravidlá požadujú vzorku až o objeme jedného litra. A tak komisári po dvojhodinovom skúmaní a prešetrovaní za účasti Otmara Szafnauera vyhlásili verdikt: Sebastian Vettel bude diskvalifikovaný.

Výsledky pretekov sa tým pádom menili prvýkrát. Ani oficiálna stránka Formuly 1 nečakala žiaden prekvapivý vývoj a Vettela z výsledkov stiahla. Namiesto toho získali po jednej priečke všetci od Lewisa Hamiltona až po posledného Antonia Giovinazziho.

Krátko pred polnocou nás však prekvapila FIA. Tá zverejnila “finálnu klasifikáciu” pretekov a na počudovanie všetkých v nej bol Sebastian Vettel stále na druhej priečke. V poznámke pod menoslovom jazdcov sa objavilo, že finálna klasifikácia vlastne nie je finálna, ale predbežná. Čakať sa vraj bude na výsledok odvolania Aston Martinu.

Postup to bol vskutku nevídaný. Komisári totižto jasne rozhodli, že Vettel má byť diskvalifikovaný, a vo výsledkoch veľkej ceny to nemalo chýbať. Napokon takto FIA postupovala aj vždy v minulosti; naposledy bol pre technické porušenie pravidiel diskvalifikovaný Romain Grosjean v Taliansku 2018, a uvádzalo sa to aj vo výsledkoch, hoci tím sa odvolával. Grosjean by získal svoju priečku späť až v prípade úspešného odvolania, dovtedy platí poradie, ktoré počíta s diskvalifikáciou.

Tentoraz sa zdalo, že FIA tradíciu poruší, a tak sa na oficiálnych stránkach opäť preratúvali výsledky pretekov, konštruktérsky i jazdecký šampionát. Vettelovi a Aston Martinu totižto opäť pribudla druhá priečka aj osemnásť bodov.

Tu sa divoká jazda neskončila.

Azda už konečné rozuzlenie prišlo v pondelok podvečer. FIA na svojom webe vydala “opravenú finálnu klasifikáciu”, v ktorej je Vettel naozaj diskvalifikovaný. Zdá sa teda, že včerajšia “finálna klasifikácia” bola dielom tlačiarenského škriatka.

A tak výsledky opravujeme tretíkrát a možno nie naposledy. Na to si ešte počkáme, kým sa nerozhodne vo veci odvolania Aston Martinu.

Momentálne teda výsledky VC Maďarska 2021 vyzerajú nasledovne:

Súvisiace články