logo F1online.sk

Binotto nie je spokojný: V boxoch sa nikto nedržal pravidiel

Mattia Binotto
© Scuderia Ferrari
Milan Kubala
Milan Kubala2. 8. 2021

V garáži Scuderie Ferrari zavládli po pretekoch na Hungaroringu zmiešané pocity. Spokojnejšia bola Sainzova strana, no aj tu radosť niečo zatienilo. Podľa Mattiu Binotta mohol Carlos Sainz pomýšľať aj na lepší výsledok, keby konkurenčné tímy v boxoch nešli až za hranice pravidiel.

Boxová ulička zažila poriadny nával počas reštartu. S výnimkou Lewisa Hamiltona sa totižto všetci piloti vybrali ku svojim mechanikom po sliky. Medzi nimi bol i Carlos Sainz, ktorý mal v boxoch stratiť. Na rozdiel od súperov si totižto Ferrari dávalo pozor na to, aby nedostalo penalizáciu za jeho nebezpečné vypustenie z boxov.

“S Carlosom sme vošli do boxovej uličky, čo bolo správne rozhodnutie vrátiť sa kvôli výmene pneumatík. Tím predviedol skvelú zastávku v boxoch, pretože tá trvala menej ako dve sekundy,” povedal pre taliansku Sky Mattia Binotto. “Potom sme zostali stáť, pretože vieme, že vrátiť sa do uličky je nebezpečné a hrozí vám trest za nebezpečné vypustenie. Pravidlá sú jasné.”

Ferrari malo v Maďarsku garáž uprostred. To znamená, že práve pred ich stanoviskom sa miešali piloti, ktorí ešte len mierili ku svojim mechanikom, a ktorí ich už opúšťali. V strede tohto chaosu Scuderia zvolila opatrnejší prístup, čo sa nevyplatilo.

Ostatní už takí ohľaduplní neboli, koniec-koncov išlo o veľa a zrejme usúdili, že za ten risk to stojí. “Nikto tieto veci nerešpektoval. My sme teda zostali v premávke za ostatnými, ktorí sa vrátili do uličky bez toho, aby sledovali, či niekto prichádza. Pre Carlosa je to škoda, pretože z toho mohli byť úplne iné preteky,” povzdychol si Binotto.

Penalizáciu napokon dostal jediný pilot, a síce Kimi Räikkönen. Aj Alfa Romeo riskovala, no jej sa to nevyplatilo. Popri jej boxoch práve prechádzal Nikita Mazepin, ktorému Fín zlomil zavesenie pravého predného kolesa. Tu komisári nemali veľmi nad čím špekulovať a Räikkönenovi naparili desaťsekundový trest.