logo F1online.sk

Aston Martin sa chce odvolať: V aute bolo dosť paliva

Sebastian Vettel
© Aston Martin
Milan Kubala
Milan Kubala1. 8. 2021

Sebastian Vettel získal v tejto sezóne už druhé pódium, no trofej mu v rukách zostala len pár hodín. Komisári totižto na základe informácií od technického delegáta a po vypočutí zástupcov tímu rozhodli, že došlo k porušeniu technických pravidiel, čo sa trestá diskvalifikáciou. Aston Martin sa však chce odvolať.

Štvornásobný majster sveta preťal cieľovú čiaru na druhom mieste a svoj monopost odstavil už v dvanástej zákrute. Okamžite sa začalo uvažovať nad tým, či mu náhodou nedošlo palivo. Zatiaľ však nik nepredpokladal, že by toto zastavenie malo smrdieť diskvalifikáciou. Stačilo totiž, aby v aute zostal jeden liter.

Počas technickej kontroly sa však FIA podarilo odobrať z Vettelovho auta vzorku paliva len o objeme 300 ml, čo na splnenie požiadavky jasne nestačí. V tíme boli presvedčení, že v monoposte predsa len zostalo spolu až 1,74 litra paliva, a teda Vettel nemal byť diskvalifikovaný.

Aston Martin preto upovedomil FIA o svojom zámere podať odvolanie. “Môžem potvrdiť, že zamýšľame sa odvolať,” uviedol Otmar Szfanauer pre Autosport. Tím má teraz 96 hodín na oficiálne podanie samotného odvolania. “Akonáhle zistíme viac a budeme mať argumenty, tak podáme odvolanie. Ak nie, tak ho zrušíme. Ale máme na to 96 hodín.”

Vettelov monopost zostane v noci zapečatený v garáži FIA v Budapešti. Následne bude prevezený do Francúzska, kde sa na základe odvolania bude ďalej skúmať jeho stav.

Ako to vlastne bolo s tými hodnotami paliva, ktoré sa teraz budú prešetrovať? “Podľa našich prepočtov by v nádrži malo byť stále 1,44 litra paliva po tom, čo bola odobratá vzorka o objeme 300 ml. My len musíme FIA ukázať, že to palivo tam je,” vysvetľuje Szafnauer.

FIA vraj so samotným zložením paliva nemala problém. “Tých 300 ml ako palivová vzorka postačuje. Toto bude teda základ nášho odporu. Auto bude zabavené. My sa len doňho musíme dostať, nájsť to palivo a zmerať to. My na to už prídeme.”

Na margo spomínaného palivového čerpadla a jeho poruchy šéf Aston Martinu poznamenal: “Vyzerá to tak, neviem, ešte sme ho nerozobrali… Ale z nejakého dôvodu to palivové čerpadlo jednoducho nevytiahlo palivo z auta.”

Szafnauer preto vysvetlil, podľa čoho jeho tím vie, že v aute by malo ešte stále byť 1,44 litra paliva. “Meriame množstvo natankovaného paliva. A merač prietoku, ktorý máme v aute a ktorý je prikázaný FIA, meria, koľko paliva sme minuli. Rozdiel medzi tým, koľko paliva išlo dnu a koľko sme ho minuli, je to, čo v aute zostalo. Preto vieme, že v aute zostalo (celkovo) 1,74 litra.”

V pravidlách sa však jasne uvádza, že palivo sa musí dať z monopostu vytiahnuť. Nebude to pri odvolacom procese robiť problém? “To je staré pravidlo, ktoré sa datuje do doby, keď sme ešte nemali všetky tieto merače.”

Súvisiace články