logo F1online.sk

Sebastian Vettel je diskvalifikovaný z VC Maďarska

Sebastian Vettel
© Aston Martin
Milan Kubala
Milan Kubala1. 8. 2021

Druhé miesto Sebastiana Vettela z Veľkej ceny Maďarska sa ocitlo v ohrození. Komisárom sa v rámci popretekových kontrol nepodarilo odobrať vzorky z jeho nádrže v dostatočnom objeme. Za takýto prešľap Nemcovi hrozila diskvalifikácia, ktorej sa napokon ani nevyhol.

Technický delegát FIA Jo Bauer vo svojej správe po pretekoch napísal, že pri kontrole auta Sebastiana Vettela sa technikom podarilo odobrať len 300 ml paliva na kontrolu. To nie je v súlade s technickými pravidlami.

Tie tímom prikazujú nasledovné: “Súťažiaci musia zabezpečiť, aby v ktoromkoľvek momente podujatia bolo možné odobrať z auta vzorku paliva o objeme jedného litra.”

S komisármi sa stretol šéf tímu Otmar Szafnauer. Snažil sa ich presvedčiť o tom, že v nádrži bolo dostatok paliva. Problémy vraj spôsobilo len palivové čerpadlo.

“Stále máme v nádrži 1,74 litra paliva. Problém je len v palivovom čerpadle, to je aj dôvod, prečo sme odstavili monopost,” vysvetľoval Otmar Szafnauer dôvod, prečo Vettel vystúpil z auta už v dvanástej zákrute, a prečo by komisári Nemca nemali diskvalifikovať.

Ako si tým Szafnauer môže byť taký istý? Veď Jo Bauer vo svojej správe jasne skonštatoval, že sa z auta nepodarilo vytiahnuť viac ako 0,3 litra. “Vieme, koľko paliva sme natankovali. Vďaka meračom prietoku paliva zas presne vieme, koľko paliva sme použili počas pretekov. A to preto, že musíme informovať o počiatočnom množstve paliva. Týmto spôsobom to vieme dokázať.”

Komisárov však tieto argumenty nepresvedčili. Vo svojom rozhodnutí spomínajú, že podľa vyjadrení Aston Martinu by v monoposte malo byť 1,44 litra paliva (po odobratí vzorky o objeme 0,3 litra). Avšak pravidlá prikazujú, že toto palivo má byť možné dostať z auta predpísanou procedúrou. Preto monopost nevyhovuje technickým pravidlám a bude diskvalifikovaný z pretekov.

O pozíciu vyššie sa teda posúvajú Lewis Hamilton a Carlos Sainz, ktorí obsadia zvyšné pozície na pódiu. Okrem nich si bodovo polepšia aj Alonso, Gasly, Cunoda, Latifi, Russell, Verstappen a Räikkönen, ktorý si domov odnáša jeden bod za desiatu priečku.

Súvisiace články