logo F1online.sk

Honda má výsledok testov: Verstappenov motor funguje správne

Max Verstappen
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala30. 7. 2021

Piatok bol dôležitým dňom pre Maxa Verstappena a jeho pohonnú jednotku. Po nehode v Silverstone totižto hrozilo, že sa agregát poškodí a Holanďan bude musieť nasadiť nový. Po piatkových tréningoch však japonskí inžinieri s úľavou konštatujú, že všetky systémy fungujú správne.

V Monaku sme sa na príklade Charlesa Leclerca presvedčili o tom, že akákoľvek nehoda môže spôsobiť poriadnu paseku po technickej stránke, náraz s preťažením 51 G ani nehovoriac. Honda preto v továrni dôkladne skúmala celé pohonné ústrojenstvo Maxa Verstappena.

Po týchto kontrolách usúdila, že motor by mal byť v dobrom stave. Istotu však nemala, kým ho neotestovala priamo na okruhu. Ten moment prišiel dnes a výsledky sú potešujúce. “Je fajn vidieť, že Max nebude trpieť na následky nehody v Silverstone,” uviedol Tojoharu Tanabe, technický riaditeľ Hondy.

“Podarilo sa nám overiť, že pohonná jednotka, ktorú používal počas víkendu na Veľkej cene Veľkej Británie, funguje v normálnom režime,” ubezpečil japonský odborník na motory.

Red Bull by sa v opačnom prípade určite nevyhol penalizácii za nasadenie štvrtej pohonnej jednotky, čo by mohlo dramaticky zamiešať karty v boji o tohtoročný titul. Červení býci už beztak zaplatili za nehodu poriadne draho; okrem straty bodov prišli aj o viac ako milión libier. Toľko stála kolízia Verstappena s Hamiltonom a toľko peňazí navyše bude musieť Red Bull nájsť v rámci rozpočtového stropu.

Max Verstappen tak pred týmto víkendom dostal len novú prevodovku rovnako ako Sebastian Vettel. Dvojica mohla nasadiť nové prevodovky beztrestne, keďže v predchádzajúcich pretekoch nedorazila do cieľa.

Súvisiace články