logo F1online.skF1online.sk

Leclercovi sa šprint pozdával, navrhuje však zvýšiť význam kvalifikácie

Charles Leclerc
© Scuderia Ferrari Press Office
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík22. 7. 2021

Sobotná šprintová kvalifikácia v Silverstone vyvolala zmiešané reakcie. Niektorým sa páčila, iným už menej. Za ten čas sa objavilo množstvo vyjadrení, návrhov a nápadov, ako tento formát zmeniť, aby bol atraktívnejší alebo spravodlivejší. Skloňovanou témou je bodovanie alebo skutočnosť, že pole position vlastne získal víťaz sobotných pretekov.

Akcia na trati však nebola úplne na zahodenie. Mnohí sa obávali sterilného priebehu i vplyvu šprintu na nedeľné preteky. Vo všeobecnosti však platí, že sme sa v sobotu ani nedeľu nenudili. Na druhej strane je už teraz jasné, že aplikovať tento formát na každé podujatie nebude možné. Napríklad v takom Monaku by to nemalo príliš veľkú logiku. Nájdu sa však trate, ktoré sú na takéto experimenty ako stvorené.

„Zbožňujem to. Aspoň ja osobne tento formát zbožňujem,“ povedal pilot Ferrari Charles Leclerc pre Formula1.com. „Piatky sú pre mňa zakaždým strašne nudné a neviem sa dočkať soboty, kedy už ide do tuhého. Tentokrát však už v piatok išlo o veľa.“

„Ak však môžem povedať vlastný názor, možno potrebujeme dať väčšiu váhu piatkovej kvalifikácii, najmä zachovať jej zmysel pre nedeľné preteky. No sobotné šprinty sú podľa môjho názoru dobrý nápad. Už sa teším na ďalšie dva víkendy, kedy nás tento formát čaká,“ dodal Leclerc.

Nad faktom, že pole position získal v Silverstone víťaz sobotného kvalifikačného šprintu, krútil hlavou nejeden fanúšik. Možno sa teda dočkáme toho, že kvalifikácia určí poradie na štarte v sobotu aj nedeľu. Šprint teda zvýši svoju dôležitosť, ale nezmení poradie, ktoré určí kvalifikácia.

„Môžeme sa pozrieť na jednu alebo dve veci, ale nemyslím si, že to bude niečo veľké,“ povedal výkonný riaditeľ F1 Ross Brawn. „Zmeniť formát víkendu by znamenalo, že fanúšikovia by sa museli znovu prispôsobiť, a to nechceme.“

Pokiaľ ide o bodový systém, Brawn povedal: „Úprimne, pôvodne sme uvažovali, že udelíme viac bodov, až sme to nakoniec znížili na úplné minimum. Trochu sme sa totiž obávali, že by šprint mohol rozhodnúť o titule majstra sveta, ak by bol niekedy v neskoršej fáze šampionátu.“

„Pôvodne sme chceli udeľovať tretinové body, keďže dĺžka šprintu zodpovedá tretine nedeľných pretekov. Určite je to však niečo, čo môžeme prediskutovať. Nič zatiaľ nie je stanovené pevne. Avšak určite to je pevne stanovené aspoň pre tento rok. Ak sa túto myšlienku rozhodneme rozvíjať ďalej, určite budeme diskutovať aj o bodovaní,“ dodal Brawn.

Súvisiace články

Diskusia