logo F1online.sk

Strolla v Silverstone zaskočili turbulencie z nízko letiacej helikoptéry, viezla Verstappena

Lance Stroll
© FOM
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík22. 7. 2021

Veľmi zaujímavý moment, ktorý trochu zanikol v šume kontroverzií. Niekedy v druhej polovici Veľkej ceny Veľkej Británie zostal pilot Aston Martinu Lance Stroll zaskočený správaním svojho monopostu, ktorý sa na rovinke Wellington Straight stretol s nízko letiacou helikoptérou. Turbulencie z vrtuľníka ovplyvnili správanie auta, čo kanadského pretekára zaskočilo.

Jednalo sa o záchranársku helikoptéru, na ktorej palube sa viezol pilot Red Bullu Max Verstappen. Ten absolvoval prvotné lekárske vyšetrenia v medicínskom stredisku priamo na okruhu, následne bol helikoptérou prevezený na ďalšie testy do miestnej nemocnice. Tá sa pri odlete stretla s monopostom Lancea Strolla, ktorý silu rotorov ihneď pocítil, čo vidno aj pri pohľade na jeho volant. Najprv si myslel, že má nejaký problém s autom, čo hneď reportoval svojmu inžinierovi.

Stroll: „Skontrolujte auto.“
Inžinier:Pneumatiky sú v poriadku, pneumatiky sú v poriadku.“
Stroll: „Možno to bola nízko letiaca helikoptéra. Nepočujem ťa.“
Inžinier: „Všetky pneumatiky sú v poriadku, pneumatiky sú v poriadku.“
Stroll: „Dobre, potom to bola nízko letiaca helikoptéra.“

S jeho autom skutočne nič nebolo, no nízko letiaci vrtuľník a sila jeho rotorov naozaj „zamávala“ s monopostom Aston Martinu. Obavy tak neboli na mieste. Niekoľko informácií k tomu podal prostredníctvom sociálnych sietí i vodič medical caru, Alan van der Merwe.

„Áno, skutočne to bola záchranárska helikoptéra s Maxom na palube. Preteky môžu pokračovať aj bez prítomnosti helikoptéry na stanovišti, ak možno zaručiť transport do nemocnice v prijateľnom čase. Toto nebol jej obvyklý smer letu,“ napísal van der Merwe.