logo F1online.sk

Red Bull odplatu nechystá: Neznížime sa na takú úroveň

Helmut Marko
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala19. 7. 2021

Po víkendových pretekoch vo Veľkej Británii môžeme očakávať, že Red Bull bude v nasledujúcich týždňoch pretekať aj s istou dávkou hnevu. Podľa Helmuta Marka sa Max Verstappen skutočne pokúsi Hamiltonovi revanšovať, no určite nie spôsobom, ktorý by vyvolal ďalšiu kontroverziu.

Náskok Maxa Verstappena sa v šampionáte jazdcov scvrkol na osem bodov, Red Bull vedie v konštruktéroch dokonca už len o štyri. Naplnili sa tak slová Tota Wolffa spred víkendu, že stačí jedno Verstappenovo vypadnutie a Hamilton bude späť v hre. Tento výrok nabral po britských pretekoch úplne iný nádych.

Verstappena to však nezastaví. “Spraví všetko, čo bude v jeho silách, aby vyhral titul,” ubezpečuje Helmut Marko, ktorého slová priniesol portál oe24.at. “Ale určite sa nebudeme snažiť o žiadnu pomstu alebo o inú hlúposť. Neznížime sa na takú úroveň.”

Helmut Marko bol po pretekoch taký napálený, že už krátko po Verstappenovej nehode opustil okruh v Silverstone. Ešte predtým však stihol pred novinármi vyhlásiť, že Lewis Hamilton by mal dostať prísnejší trest až na úrovni pretekového dištancu.

Ako to s týmto plánom vyzerá dnes? “Na to by sme potrebovali nový dôkaz,” uvedomuje si Marko a pravidlá mu dávajú za pravdu. Ak by Red Bull chcel, aby komisári prejednali celú vec opäť, musel by prísť s dôkazom, ktorý v momente rozhodovania nemali komisári k dispozícii.

Ten zrejme červení býci nezískajú, hoci poradca Red Bullu ani žiaden nepotrebuje. “Veď všetci videli, čo sa stalo. Ja sa sám seba pýtam: Čo viac treba spraviť, ako vraziť predným kolesom do zadného kolesa súpera?” opýtal sa.

Na otázku, či to predsa len nebol pretekový incident, ako ho označili Charles Leclerc či Fernando Alonso, odpovedal jednoznačne: “Nie! Hamiltonovi by sa v tej rýchlosti nikdy nepodarilo zvládnuť zákrutu, na to bol príliš na vnútrajšku.” Podľa bývalého pretekára Hamilton už od začiatku nemal v úmysle spomaliť a bol pripravený Verstappena vytlačiť z trate.

Napokon dvojica kolidovala a s Verstappenom to nevyzeralo dobre. Marko si robil o zdravotný stav svojho pilota vážne starosti. “Taký náraz s preťažením 51 G nie je žiadna maličkosť. Fakt, že to Max takto ustál, len dokazuje, ako je dobre vytrénovaný.”

Ako sa má teraz? “Už je späť v Monte Carle, pracuje s ním jeho fyzioterapeut. Ešte stále sa sťažuje na stuhnutý krk, ale inak sa mu darí veľmi dobre. Ja by som čakal, že sa pár dní ani nebude vedieť hýbať.”

Na viac informácií a pohľad Maxa Verstappena si ešte budeme musieť počkať. Holanďan po pretekoch len v krátkosti informoval fanúšikov na sociálnych sieťach, na ktorých vyhlásil, že bujaré oslavy Lewisa Hamiltona neboli v poriadku.

Čo na ne hovorí Marko? “Mercedes je proste taký,” mávol rukou. “Pán Wolff napríklad nemal ani čo robiť u komisárov. Tréner Rakúska Franco Foda tiež počas zápasu nejde za videorozhodcami a nevysvetľuje im svoj pohľad na vec.”