logo F1online.sk

Wolff: Jedno Maxovo vypadnutie a Lewis je späť v hre

Max Verstappen
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala9. 7. 2021

Na šampionátový náskok Maxa Verstappena sa dá pozerať dvojako. Fanúšikovia Mercedesu vidia 32-bodovú priepasť, podporovatelia holandského pretekára zas jediné vypadnutie v pretekoch. A hoci Toto Wolff nie je žiadnym Verstappenovým sympatizantom, volí ich optiku. Preto sa nevzdáva; stačí jedno zakopnutie či technický problém a Hamilton je späť.

Red Bull mal takúto dobrú formu naposledy v roku 2013, keď Sebastian Vettel deviatimi víťazstvami v rade fanúšikov tak veľmi štval, že tí to už nevedeli vydržať a pod pódiami naňho bučali. Dnes mohol mať päť víťazstiev v rade na svojom konte Verstappen, no kvôli jeho vypadnutiu v Baku môžeme hovoriť len o šnúre piatich triumfov Red Bullu.

Ak Verstappen vyhrá aj v Silverstone, bude to zrejme posledný klinec do rakvy Mercedesu, ktorému by mal britský okruh viac vyhovovať. O to viac, že strieborní chystajú balíček noviniek.

Brackley sa nevzdáva. “V tíme máme dobrú morálku. V porovnaní s predchádzajúcim víkendom vidíme zlepšenie po stránke pretekovej rýchlosti,” povedal Toto Wolff po VC Rakúska. “Robíme teda pokroky a napokon budeme opäť bojovať o víťazstvá.”

“Toto ani zďaleka nie je rozhodnuté. Koľko stráca na Maxa, 32 bodov? To je jedno vypadnutie a opäť je v hre. Ak sa pozrieme na Baku a na náš potenciál, na tie ostatné preteky, tak sa musíme zlepšiť, robiť menej chýb a pokračovať v snahe autu lepšie porozumieť. Potom budeme priamo v strede tohto boja,” ubezpečuje šéf Mercedesu.

Wolffov optimizmus sa zdá byť prehnaný, keď si uvedomíme, s akým náskokom Verstappen vyhral posledné podujatia. Rodák z Viedne však poukázal na to, že výsledky neponúkajú reálny obraz rozloženia síl.

“Myslím si, že výsledky vyzerajú horšie, než aká je realita,” hodnotí Wolff. “Boli sme zaseknutí za McLarenom, čo nás stálo veľa času. Inak sme mali dobrú rýchlosť, možno nie na víťazstvo v pretekoch, ale aby sme boli tam vpredu, to áno. To je posun vpred.”

“Lewisovi sa v desiatej zákrute poškodilo auto. Nemyslím si, že by cez obrubník prešiel extra tvrdo, no jedna vec skrátka zlyhala. Musíme pochopiť, čo sa tam presne stalo. Celkovo šlo podľa mňa už len o minimalizovanie škôd.”

Ale v Silverstone… “Teraz ideme do Silverstone, všetkých sfúkneme, obsadíme prvé a druhé miesto 30 sekúnd pred všetkými ostatnými,” doložil Wolff šibalsky.