logo F1online.sk

Honda verí, že sa Verstappenov motor podarí zachrániť

Monopost Maxa Verstappena po nehode na VC Veľkej Británie 2021
© FOM
Milan Kubala
Milan Kubala19. 7. 2021

Pri pohľade na zošrotovaný monopost Maxa Verstappena by sa nik nečudoval, keby bol úplne na odpis. Prísť o stále pomerne čerstvú pohonnú jednotku by bola pre Holanďana veľká rana. Aspoň trochu preto poteší optimizmus Hondy.

Senzory na monoposte zaznamenali preťaženie o veľkosti 51 G. Šlo o najvážnejšiu nehodu Maxa Verstappena v jeho doterajšej kariére. A podľa toho vyzeral aj celý monopost. Red Bull predpokladá, že šasi bude musieť nahradiť kompletne novým a obavy sprevádzali aj pohonnú jednotku, ktorá sa už nemusí dať opraviť.

V tom prípade by Verstappen musel v Maďarsku nasadiť tretiu pohonnú jednotku a vystačiť si s ňou a jedným starým kusom až do konca sezóny. Pred sebou však máme ešte trinásť podujatí, Verstappenovi by teda hrozilo, že v druhej polovici roka by musel prijať trest. V takom tesnom šampionáte aj to môže rozhodnúť.

Technický riaditeľ Hondy Tojoharu Tanabe sa spočiatku bál najhoršieho. Po prvotnej analýze si mierne vydýchol, hoci určite nie úplne. “Keď som prvýkrát zbadal zábery auta, ako ho dvíhajú, pomyslel som si, že to budú veľké škody.”

“V skutočnosti to však vyzerá tak, že poškodenie nebude také veľké, ako sme videli na prvý pohľad,” pokračoval japonský odborník, z ktorého bolo stále cítiť opatrnosť. “Avšak skutočný rozsah poškodenia nevieme zistiť z toho, ako pohonná jednotka vyzerá, keď je nainštalovaná v aute.”

“Preto by sme ju chceli poslať späť do továrne v Sakure a predtým, ako prijmeme akékoľvek rozhodnutie, ju skontrolovať.” Na margo toho, čo by mohol poškodiť taký tvrdý náraz, Tanabe nechcel špekulovať. “Úprimne neviem, pretože poškodenie závisí od umiestnenia.”

Nuž a okrem komponentov pohonných jednotiek bude Red Bull prepočítavať aj rozpočet na tento rok. Bývalý technický riaditeľ Jordanu Gary Anderson odhaduje škodu na milión libier. Nuž a rovnako draho vraj vyšla Mercedes prerábka monopostu Valtteriho Bottasa po Imole.

Súvisiace články