logo F1online.sk

Bottas videl pri pohľade na Leclercov výfuk pretekový incident, Monačan z kokpitu nevidel nič

Charles Leclerc
© Twitter/Scuderia Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík18. 7. 2021

Smutnou a zároveň zábavnou časťou Veľkej ceny Veľkej Británie bola spŕška vysielačiek smerom k Michaelovi Masimu po incidente z prvého kola. Tomu postupne zavolal športový riaditeľ Red Bullu Jonathan Wheatley, športový riaditeľ Mercedesu Ron Meadows a napokon aj Toto Wolff, ktorý Masimu volal len preto, aby ho informoval, že vo svojej mailovej schránke má poštu podpísanú šéfom Mercedesu. Skutočne absurdná situácia, ktorá nastala v čase, keď sa drvivá väčšina fanúšikovskej obce obávala o zdravotný stav Maxa Verstappena.

Kým Max nasadal do sanitky, šéfovia tímov si Masimu doslova nadbiehali. Už tam začala debata, ktorá bude trvať ešte dlhé týždne. Kto bol na vine? Ako jeden z prvých do nej vstúpil priamo z kokpitu Valtteri Bottas.

„Podľa mňa to bol pretekársky incident, či nie?“ zahlásil fínsky pretekár do vysielačky. Nič na tom, že Bottas situáciu sledoval zo vzdialenosti asi sto metrov a ešte mu vo výhľade clonil monopost Charlesa Leclerca, do ktorého výfuku sa Valtteri zo štvrtého miesta pozeral.

Komisári vec „rozsekli“ desaťsekundovým trestom pre Hamiltona. Podľa niektorých veľa, podľa iných málo, podľa ostatných tak akurát. Komentovať danú situáciu môžu asi najadekvátnejšie komisári a samotní piloti. Dajme teda priestor im. Ako prvý je na rade ten, ktorý bol k situácii najbližšie, Charles Leclerc.

„Z kokpitu sa to dá posúdiť len ťažko. Sedíme totiž veľmi nízko, takže nemôžete vidieť všetko a všetko naokolo sa deje veľmi rýchlo. Zo svojho pohľadu som videl akurát to, že sa predo mnou dejú veci,“ prehlásil muž, ktorý bol od incidentu vzdialený asi päťdesiat metrov.

„Podľa mňa je to pretekársky incident. Len ťažko z toho môžete viniť jedného alebo druhého. Vo vnútri bol očividne priestor, ale Lewis sa asi netrafil úplne na vrchol zákruty. Na druhej strane, Max bol z vonkajšej strany pomerne agresívny. Takéto veci sa skrátka stávajú, no teraz je najdôležitejšie to, že Max je v poriadku,“ dodal Leclerc.

Valtteri Bottas sa po pretekoch k incidentu vyjadril nasledovne: „Už v sobotu som videl v prvom kole ich tvrdý súboj. Tušil som, že sa niečo stane, keďže spolu bojujú naozaj tvrdo. Takéto veci sa stávajú, také je skrátka pretekanie. Keď bojujete tvrdo a nechcete sa vzdať, tak sa to stáva.“

„Ja som len rád, že je Max v poriadku, pretože to bola poriadna rana. Tiež si myslím, že Lewis si dnešné víťazstvo plne zaslúžil,“ dodal Bottas.

K incidentu sa vyjadril aj jeden z najskúsenejších v štartovom poli, Fernando Alonso: „Je náročné to posúdiť z vonkajšieho pohľadu. Je to veľmi tesné, ale Lewis je viac ako polovicou auta po boku Maxa. Dá sa teda povedať, že Lewis nemôže z vnútornej strany len tak zmiznúť. Skrátka sa nedokážete vypariť.“

„Bol to veľmi nešťastný moment, ale podľa mňa v tom nebolo nič úmyselné a nevidím tam niečo, čo by jeden alebo druhý urobil nesprávne. Skrátka nešťastný moment,“ povedal Alonso.

Súvisiace články