logo F1online.sk

Mekies: Ako 400-kilometrové preteky s červenou vlajkou uprostred

Maršál s červenou vlajkou
© Twitter/Baku City Circuit
Milan Kubala
Milan Kubala17. 7. 2021

Ako pristúpiť k dnešnému kvalifikačnému šprintu? Vo Ferrari sa na zvyšok víkendového programu v Silverstone budú pozerať ako na 400 kilometrov dlhé preteky, ktoré po 100 kilometroch preruší takmer 24-hodín trvajúca červená vlajka.

A na dnešný šprint sa veruže dá pozerať takouto optikou. Na štartovom rošte šprintu sa totižto autá zoradia podľa výsledkov z kvalifikácie, následne odjazdia 17 kôl a v poradí, v akom prejdú cieľom, budú v nedeľu pokračovať.

“Jeden spôsob, ako sa na to pozrieť, je považovať toto skrátka za prvý stint pretekov,” vysvetľuje Laurent Mekies, športový riaditeľ Scuderie Ferrari. “Takže my sa na to pozeráme tak, že si predstavíme, že namiesto bežných 300-kilometrových pretekov máme 400-kilometrové, no po prvých sto kilometroch akoby prišla červená fáza. V podstate je to tak.”

“Takže takto k tomu pristupujeme, keď sa pozeráme na to celkovo. Myslíme na celkový obraz a uvažujeme o našich možnostiach: Čaká nás 400 kilometrov, po 100 kilometroch sa objavia červené vlajky. Ako teda k tomu pristúpime a ako budeme v jednotlivých fázach pretekov riskovať?” priblížil otázku, ktorú si položili inžinieri v Maranelle.

Charles Leclerc bude v šprinte štartovať zo štvrtej priečky, Carlos Sainz deviaty. Keďže pravidlo o štarte na pneumatikách z kvalifikácie tento víkend odpadá, Ferrari sa ešte musí rozhodnúť, na akých gumách vyrazí z garáže.

“Nemyslím si, že by to bol jasný výber. Bol by som prekvapený, ak by sa celé štartové pole rozhodlo rovnako,” priznal Mekies. “Z našej strany teda ešte budeme vyhodnocovať, čo chceme spraviť. Samozrejme, je to sčasti už podmienené tým, aké pneumatiky sme využili v prvom tréningu. Rozhodneme sa po druhom tréningu medzi mäkkou alebo stredne tvrdou zmesou,” dodal.

Súvisiace články