logo F1online.skF1online.sk

Verstappen nechápe, na čo nám bude druhý tréning

Max Verstappen, Red Bull zozadu, Honda
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala17. 7. 2021

Zavedenie šprintovej kvalifikácie si vyžiadalo aj výrazný zásah do harmonogramu veľkej ceny. Pri niektorých rozhodnutiach sa však i samotní piloti chytajú za hlavy. Jedným z nich je zaradenie druhého tréningu do sobotňajšieho programu.

Sobotňajší druhý tréning bol v harmonograme zaradený už od začiatku. Problém bol však v tom, že po kvalifikácii začínajú platiť pravidlá parc fermé, ktoré tímom zakazujú robiť na autách zmeny.

Týmto ťahom sa tímom zamedzilo v piatok skladať “kvalifikačné špeciály” a v noci z piatka na sobotu ich prerábať na pretekové, čo by zbytočne čerpalo prostriedky z tímových pokladníc. Prirodzene však vyvstala i otázka, aký zmysel vlastne bude mať tréning, v ktorom si takmer vôbec nemôžete nastaviť auto?

FIA preto spravila drobné ústupky a v druhom tréningu povolila vykonať niekoľko zmien na monoposte, no priestor, ktorý tímy dostali, je naďalej taký malý, že zrejme nebudú mať veľkú chuť si kvôli tomu ničiť komponenty a opotrebúvať pohonnú jednotku. Podľa inžinierov bude mať zmysel len práca s pneumatikami.

“Najskôr máme kvalifikáciu a po nej na aute nemôžete nič meniť. Príde mi čudné, že po nej bude ďalší voľný tréning a šprintové preteky,” nadvihol obočie Max Verstappen. “Sám seba sa teda pýtam: Prečo ten druhý tréning nezrušíme, keďže na ňom už teraz nezáleží?”

Taký Sebastian Vettel vo štvrtok po otázke, čo on bude robiť v druhom tréningu, odpovedal veľavravne: “Mávať fanúšikom!”

Už o 13:00 uvidíme, či sa naplnia katastrofické scenáre a v druhom tréningu sa budeme pozerať na prázdny okruh.

Súvisiace články

Diskusia