logo F1online.skF1online.sk

Binotto o šprintových kvalifikáciách: Nastavenie nebude zoptimalizované

Mattia Binotto
© Scuderia Ferrari Press Office
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík12. 7. 2021

Už na nasledujúcich pretekoch v Silverstone budeme svedkami zaujímavého experimentu. V sobotu sa miesto kvalifikácie odjazdí tzv. šprintová kvalifikácia, čo budú vlastne preteky na sto kilometrov. Čo to prinesie? Podľa mnohých nič. Avšak podľa šéfa Ferrari Mattiu Binotta prinesie tento pozmenený formát pre jednotlivé tímy niekoľko výziev.

Kvalifikácia ako ju poznáme dnes sa totiž presunie na piatok a s ňou i pravidlo parc fermé. Pred štartom kvalifikačných bojov tak tímy dostanú len 60-minútový voľný tréning. Okrem toho, stále nemajú dostatok skúseností s novou špecifikáciou zadných pneumatík Pirelli.

„Treba pamätať na to, že v Silverstone budeme mať k dispozícii nové pneumatiky. Áno, vyskúšali sme ich v Rakúsku, ale tímy s nimi potrebujú viac skúseností,“ povedal šéf Ferrari Mattia Binotto. „Času na to bude málo, keďže v piatok je na programe len jeden tréning a potom nasleduje kvalifikácia.“

„Myslím, že ísť rovno do kvalifikácie, ešte k tomu s novými pneumatikami a v novom formáte, bude niečo vzrušujúce. Od piatkového popoludnia pritom bude treba rešpektovať pravidlo parc fermé.“

„Myslím, že môže nastať trochu zmätok, pretože nastavenie nebude zoptimalizované. V tomto smere to teda môže byť skvelý pretekársky víkend,“ dodal Binotto.

Pre mnohých je tento nový formát len výkrikom do tmy a súčasná Formula 1 ho nepotrebuje. Ďalší pripomínajú skutočnosť, že minulý rok bol ideálnym časom na takéto „experimenty“. Boss Scuderie sa pripája a tvrdí, že takéto niečo by bolo vhodné vyskúšať hlavne na miestach, kde sa bude jazdiť dvakrát po sebe na tej istej trati, ako napríklad naposledy v Rakúsku.

„Podľa mňa niekedy v budúcnosti, ak budeme mať dve podujatia na tej istej trati, môžeme znovu zvážiť šprintové kvalifikácie, aby sme trochu pozmenili formát víkendu,“ dodal Binotto.

Súvisiace články

Diskusia