logo F1online.sk

Binotto: Charles pustil Carlosa bez akejkoľvek diskusie

Charles Leclerc a Mattia Binotto
© Scuderia Ferrari Press Office
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík6. 7. 2021

Ferrari síce počas rakúskeho víkendu nezískalo späť tretie miesto v Pohári konštruktérov, avšak aspoň napravilo dojem z katastrofickej Veľkej ceny Francúzska. Na Paul Ricard sa Charles Leclerc a Carlos Sainz absolútne prepadli v pretekovom tempe. Na Red Bull Ringu to už bolo o poznanie lepšie, aj keď na McLaren to nestačilo.

Scuderia sa však raduje aspoň z drobných detailov. Šéfa tímu potešila spolupráca jazdeckej dvojice Charles Leclerc – Carlos Sainz. Prvý menovaný v nedeľných pretekoch bez výhrad prepustil svoju siedmu pozíciu v prospech tímového kolegu. Ten na čerstvejších a mäkších pneumatikách prekonal Daniela Ricciarda a cieľ preťal so stratou 9,3 sekundy na Sergia Péreza. Mexičan počas pretekov dostal dve päťsekundové penalizácie, vďaka čomu sa Carlos posunul na piate miesto.

„Čo by som chcel zdôrazniť, je tímový duch, ktorý naši jazdci predviedli. Charles neváhal a uvoľnil miesto Carlosovi, ktorý bol na čerstvejších a rýchlejších pneumatikách,“ povedal Mattia Binotto. „Vďaka tomu sa nám podarilo dosiahnuť najlepší možný výsledok pre tím. Toto je cesta, ktorá nám pomôže napredovať.“

„Keď sme Charlesa požiadali, aby si s Carlosom na konci vymenil pozície, urobil to okamžite a bez diskusie. Chápe dôležitosť tímu a aké je pre tím dôležité zapísať maximálny možný počet bodov,“ dodal švajčiarsky rodák.

Tým „maximálnym počtom bodov“ bolo v tomto prípade bodov 14. Avšak McLaren, hlavný súper Scuderie v boji o tretie miesto Pohára konštruktérov, ich získal 21, čím zvýšil svoj náskok. Na druhej strane sa Ferrari podarilo zvýšiť náskok pred AlphaTauri a Aston Martin, ktorí v nedeľu nebodovali.

„Myslím, že Charles mohol dosiahnuť lepší výsledok, nebyť problémov pri predbehnutí Péreza. Taký je však pretekársky život,“ povedal Binotto. „Videl som tie incidenty rovnako, ako ich videli komisári.“

„Pre Charlesa je to škoda, pretože tieto dva incidenty ovplyvnili jeho konečný výsledok. Ak by sa mu podarilo Péreza predbehnúť, mohlo to dopadnúť ešte oveľa lepšie,“ dodal šéf Ferrari.