logo F1online.sk

Shovlin: Sami sme si vyrobili problém

Valtteri Bottas
© Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala5. 7. 2021

Víkend v Rakúsku Mercedesu nevyšiel. Red Bull získal piate víťazstvo v rade — Mercedes ho nedokázal ohroziť ani naoko — a strieborným šípom vyfúkol pódiovú tretiu priečku Lando Norris. Podľa Andrewa Shovlina si koniec-koncov víkend skomplikoval sám Mercedes, a to počas sobotňajšej kvalifikácie.

V nej Hamilton s Bottasom obsadili len štvrtú a piatu pozíciu, čo bol výsledok, ktorý Mercedes vôbec nepotešil a nedeľu len skomplikoval. “Myslím si, že by sme boli spokojní s druhým a tretím miestom, čo bolo realisticky to najlepšie, na čo sme mali,” myslí si šéf traťových inžinierovi Mercedesu Andrew Shovlin o nedeľňajšom výsledku.

Víkend rozobral aj o čosi podrobnejšie. “My sme si sami vyrobili problém s tou slabšou kvalifikáciou. Ona nám výrazne sťažila čo i len pomyslenie na to, že by sme nejako zaútočili na Maxa.”

“No skutočnosť sa má tak, že mali príliš dobrú rýchlosť. Aj keby bol Lewis v prvom stinte za ním, nemyslím si, že by sme ich nejako potrápili. Naše auto nefungovalo dobre, no a potom sa poškodilo Lewisovo. Opotrebovali sa niektoré aerodynamické súčiastky vzadu, čo ho stálo veľa rýchlosti a napokon ho to odsunulo z druhého na štvrté miesto. Celkovo je to frustrujúce, aj z výkonnostného pohľadu aj kvôli faktu, že potrebujeme auto udržať v jednom kuse,” vysvetlil Shovlin.

Mercedes si bude po tomto víkende klásť ešte jednu otázku: Ako je možné, že sa McLarenu podarilo na rovnakom okruhu o toľko zlepšiť, zatiaľ čo Mercedes pôsobil dojmom, že spravil krok vzad? Lando Norris sa dokonca kvalifikoval pred Hamiltonom s Bottasom a v pretekoch ich dlho držal za sebou.

Hamilton sa dostal cez Norrisa až v 20. kole, keď už mal Verstappen na čele takmer desaťsekundový náskok. Shovlin poukazuje na čistú rýchlosť auta, prácu na aute i predstavenie najmäkšej zmesi C5.

“Celkovo sme tu neboli veľmi silní. To nie je také evidentné z toho, akú sme mali stratu na Red Bull, ale skôr z toho, pod akým tlakom McLarenu sme sa ocitli,” hovorí 47-ročný Liverpoolčan. “Táto trať z nejakého dôvodu nášmu autu nesedí. Za tie posledné dva preteky sme to nedokázali poriadne vyriešiť. Máme pocit, že je to pretrvávajúca vec.”

“A potom v sobotu v horúcich podmienkach sme z tej najmäkšej zmesi C5 nedostali toľko ako v piatok. To je ďalšia otázka. Nebolo to tak úplne o tom, že by sme robili niečo zle, no keď sa pozrieme na výkonnostné poradie, musíme uznať, že niečo, čo robíme, nie je správne,” doplnil Shovlin.

Súvisiace články